Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић свечано отворио 14. Кадетски фестивал Шаховског савеза Србије

03.05.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић данас је, у Конгресној сали хотела „Патриа“, обраћањем присутнима и повлачењем првог потеза, свечано отворио 14. Кадетски фестивал Шаховског савеза Србије на коме се, од 1. до 9. маја, такмичи више од 170 најталентованијих младих шахиста из наше земље, од којих су неки већ постигли запажене резултате и у сениорској конкуренцији. Фестивал се одржава као национални шампионат у четири категорије – првенство Србије у убрзаном шаху, брзопотезном шаху, решавању шаховских проблема и стандардном шаху, а због доследног спровођења епидемиолошкох мера одвија се без присуства публике.

14265_1.jpg 

Уз изражавање задовољства што је данас у прилици да се обрати свим учесницима овог такмичења и да их поздрави у Суботици, граду који, како је рекао, воли и поштује древну игру на 64 поља, градоначелник Бакић је подсетио да је у овом граду са дугом и богатом спортском традицијом још 1897. године основан „Суботички шаховски кружок“ који је између два светска рата изнедрио неколико клубова чију традицију данас баштини Шах клуб „Спартак“.

„Суботица је дала шаховске велемајсторе попут Андрије Фудерера, Терезе Штадлер и Душана Поповића. Данас, када отварамо скуп младих нада српског  шаха, са посебним поштовањем се сећамо и нашег драгог суграђанина Ивана Седлака, мајсторског кандидата, дугогодишњег спортског директора 'Спартака' и некадашњег председника Шаховског савеза Југославије који је преминуо крајем прошле године. Породичну традицију посвећености шаху наставља његов син Никола Седлак, велемајстор и успешни такмичар, на кога су поносни сви Суботичани“, казао је градоначелник Бакић.

Суботица је, додао је, како у простору хотела „Патриа“, тако и на Палићу, много пута до сада била домаћин шаховских првенстава, међународних и националних турнира и такмичења.

„Посебно ми је драго када се у нашем граду окупе кадети, младе шаховске наде из свих крајева Србије да се друже, стварају чврсте спортске и пријатељске везе и оно што је најважније, да се усавршавају“, истакао је Бакић.

14265_2.jpg 

Подвукао је да је шах умна игра, па чак и „више од игре“. За великог Гетеа, навео је, „Шах је испит ума“, чувени француски филозоф Франсоа Мари Аруе који се појављивао под псеудонимом Волтер рекао је да „од свих игара шаховска игра заслужује посебну почаст људског ума и да је више од игре, а мање од науке“, а један од најпознатијих шампиона ове игре Боби Фишер, за кога је шах био живот, казао је да је „тешко дефинисати нешто што значи живот“.

„Председник Републике Србије Александар Вучић је, као врхунски зналац ове игре, вештину примене многих шаховских потеза пренео на живот, посебно у области политике. Визија, врхунска процена политичког противника, предвидљивост политичких догађаја и крајњих резултата и везаност неколико потеза унапред, одлике су врхунских шахиста. И зато нашем председнику Вучићу сви одају и признање и поштовање да је увек корак или два испред њих, јер је, на радост свих нас, врхунски применио многе шаховске тактике и у животу, и у области политике“, нагласио је Бакић.   

Проглашавајући 14. Кадетски фестивал Шаховског савеза Србије отвореним, градоначелник Бакић је позвао све госте да упознају Суботицу, да се угледају на њене велике шаховске узоре и да из овог града понесу најлепше успомене.

Присутнима су се обратили и генерални секретар ШС Србије, Андрија Јоргић, генерални менаџер златног спонзора Академије „Доситеј“, Срећко Бачевац, и члан Управног одбора ШС Србије и директор Фестивала Љубомир Јовановић.

 14265_3.jpg

Свечаном отварању Фестивала присуствовали су и члан Градског већа Града Суботице задужена за област спорта и омладине, Наташа Алексић, председник ШС Војводине, Зоран Станимировић, и генерални секретар Спортског савеза Суботице Дејан Вуковић.

Церемонија свечаног отварања 14. Кадетског фестивала Шаховског савеза Србије почела је интонирањем химне „Боже правде“.