Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Најављена девета седница Скупштине града

05.05.2021.

„На дневном реду девете седнице Скупштине града Суботице, која је сазвана за четвртак, 6. мај 2021. године, укупно ћемо имати 17 тачака дневног реда, две више у односу на дневни ред који смо објавили на званичној интернет презентацији Града Суботице. Најзначајнија тачка сутрашњег заседања је, свакако, Доношење Одлуке о изменама Статута Града Суботице. Ово ће бити већ трећа седница Скупштине града на којој се бавимо темом измене Статута Града. Статут је највиши правни акт јединица локалне самоуправе, мења се по компликованијој процедури и та процедура је у потпуности била испоштована“, изјавио је председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) на данашњој прес-конференцији у Медија-центру у Градској кући.

14266_1.jpg 

На седмој седници Скупштине града, одржаној 4. марта, донета је Одлука о приступању промени Статута Града Суботице ради увођења буњевачког језика у равноправну службену употребу на територији града Суботице и формирана Комисија за израду нацрта акта о промени Статута Града Суботице, подсетио је Пастор и навео да је на осмој седници Скупштине града, одржаној 1. априла, донета  Одлука о утврђивању предлога Одлуке о изменама Статута Града Суботице.

„Након утврђивања предлога, Скупштина града је била у обавези да организује јавну расправу у вези измене Статута града. Та јавна расправа трајала је од од 9. до 23. априла, а у току јавне расправе уприличен је и отворени састанак. У оквиру јавне расправе укупно је пристигло 93 предлога и сугестије, а сачињен је и извештај о спроведеној јавној расправи у вези измене Статута града. Тај извештај има 190 страна и на сутрашњој седници Скупштине града одборници ће разматрати тај извештај, односно гласаће о предлогу измене Статута Града. Уколико одборници буду дали зелено светло том предлогу, то ће значити да ће након ступања на снагу измена Статута, значи негде од средине маја, у нашем граду бити у равноправној службеној употреби четири језика и тиме ћемо окончати и заокружити поступак измене Статута Града“, истакао је Балинт Пастор.

У случају да одлука Скупштине буде позитивна, додао је, на наредној или на некој од предстојећих седница Скупштине града наћи ће се питање измене Статута Града, с обзиром на то да је процедура по закону таква да уколико скупштина уведе у службену употребу још један језик, национални савет националне мањине може и треба да утврди традиционалне називе насељених места на дотичном језику.

„О тим називима скупштина не може по закону да расправља. Одлука националног савета се објављује у Службеном листу АП Војводине и у службеном листу града, али се мења део Статута у којем су наведени називи насеља на свим оним језицима који су у службеној употреби. Ми, тренутно, имамо званичне називе насељених места на српском, мађарском и хрватском језику“, казао је Балинт Пастор.

Jедна од значајнијих тачака дневног реда је, рекао је, и Доношење Одлуке о стављању ван снаге Регулационог плана центра града Суботица - II зона.

14266_2.jpg

„Средином марта смо имали јавну расправу у вези Плана детаљне регулације за зону II и након јавне расправе је Комисија за планове донела одлуку да обрађивачу врати тај План детаљне регулације, јер није у довољној мери  водио рачуна о центру града као јединственој културно-историјској целини. Да бисмо центар града могли у потпуности да заштитимо, морамо да ставимо ван снаге и план који је донет још пре 21 године, јер би по том, пре више од две деценије донетом плану одређена рушења била могућа. Дакле, сада се завршава посао у вези ове тематике и у потпуности ћемо заштитити центар града. Надам се и да ће убрзо бити поново израђен План детаљне регулације, опет ћемо имати јавну расправу и верујем да ћемо ускоро, а то значи у року од неколико месеци, усвојити тај План детаљне регулације. На сутрашњој седници Скупштине града ван снаге стављамо план из 2000. године“, нагласио је Пастор.

На дневном реду сутрашњег заседања је, најавио је, и Одлука о Локалном акционом плану запошљавања.

„То је одлука која се доноси сваке године. Локални акциони план садржи програме и мере и дефинише циљеве и приоритете запошљавање у граду. Што се мера тиче, реч је о три кључне мере, а то су:  субвенције послодавцима за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих, субвенције за самозапошљавање и Јавни радови“, навео је Пастор.

На деветој седници Скупштине града једна од тачака је, казао је, и Одлука о додели признања „Др Ференц Бодрогвари“.

Познато је да су добитници признања 'Др Ференц Бодрогвари' за истакнуто дело и за запажена остварења у 2020. години Корнелиа Голи, драматург, Силард Паћи, историчар, и Невена Млинко, мастер професор српског језика и књижевности. Донеће се и Решење о давању сагласности на коначни нацрт Уговора о јавно-приватном партнерству за обављање услуга дезинфекције, дезинсекције и дератизације на територији Града Суботице. То је опет једна тема која се већ у неколико наврата налазила на седницама скупштине, пошто је таква процедура. Овде бих једино желео да изразим задовољство што ће Скупштина града, захваљујући томе што су надлежни секретаријат Градске управе и Градско веће све то благовремено припремили, сутра дати сагласност на тај уговор. Преостале тачке дневног реда односе се на персонална питања“, закључио је др Балинт Пастор.