Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одборници једногласнo - и буњевачки службени језик у Суботици

06.05.2021.

На деветој седници Скупштине града Суботице, одржаној данас у Великој већници Градске куће, одборници су једногласно, са 61 гласом „за“ донели Одлуку о изменама Статута Града Суботице којом је завршена процедура увођења буњевачког језика у равноправну службену употребу на територији града Суботице. Градоначелник Суботице Стеван Бакић изјавио је, тим поводом, да је ово велики дан за Скупштину града, за све Суботичане и град Суботицу.

14268_1.jpg 

Уз истицање да, уз српски, мађарски и хрватски језик који су већ у службеној употреби, увођење буњевачког језика у равноправну службену употребу на територији града Суботице не угрожава права ниједне друге националне заједнице, градоначелник Бакић је подсетио да Буњевци на овом подручју живе већ три и по века, да имају дугу традицију и своје обичаје и да су увек били лојални и овом граду, и држави Србији.

„Као градоначелник града Суботице изузетно сам поносан на овај пун демократски капацитет који су Скупштина града и овај град показали. Данас смо ставили печат на нашу јединственост и специфичност, како у овом региону тако и у Европи и шире. Ово је, истовремено, и потврда да држава Србија – која је у фебруару 2006. године ратификовала Европску повељу о регионалним и мањинским језицима, међународну конвенцију која се бави заштитом језичких права традиционалних културних заједница Европе – своје уговорне обавезе испуњава у целости“, нагласио је градоначелник Бакић.

14268_2.jpg

Изгласавањем Одлуке о измени Статута Града Суботице, додао је, дефинитивно је завршена процедура увођења буњевачког језика у равноправну службену употребу на територији града Суботице.

„Процедура измене Статута града је за неке можда мало дуга, али требало би имати на уму да измена Статута као највишег правног акта јединица локалне самоуправе захтева веома озбиљан приступ. Комплетан процес одржан је у складу са свим правилима и процедурама. Захвалио бих се Комисији за израду нацрта измене статута Града Суботице и свим службеницима Градске управе који су помагали рад Комисије и учествовали у том процесу. Захвалио бих се и председнику Скупштине града др Балинту Пастору, као и Скупштинској служби која је у оквиру јавне расправе у вези измене Статута Града 23. априла, у Великој већници Градске куће, организовала  отворени састанак. Захвалност бих, такође, изразио и шефу мог кабинета Сави Стамболићу који је на том скупу, као мој заступник, у својим обраћањима изузетно коректно одговарао на неке провокације“, рекао је градоначелник Бакић.

Председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор је, обраћајући се присутнима у Великој већници, рекао да сматра да не треба било ко да се осећа повређеним и угроженим због  тога што ће и буњевачки језик бити у службеној употреби од средине маја ове године.

14268_3.jpg 

„Неко је говорио о могућим сукобима и поделама због увођења буњевачког језика у равноправну службену употребу на територији града Суботице. Желим све вас да подсетим да су те поделе, ако их има, настале много раније, да нису настале сада нити пре неколико месеци када је ова скупштина почела да расправља о увођењу буњевачког језика. Иза мене су заставе, ту је и застава буњевачке националне заједнице, одмах поред заставе хрватске националне заједнице. Та застава тамо стоји најмање 15 година. Национални савет буњевачке националне мањине основан је пре 18 година, постоји и настава, изучавање буњевачког језика у образовном систему. Значи све то постоји петнаест, осамнаест или више година. Уколико је све то тако, а тако је, заиста не видим разлога да и језик Буњеваца не буде у службеној употреби, као што су српски, мађарски и хрватски језик“, подвукао је Балинт Пастор.

На данашњој седници Скупштине града Суботице укупно је усвојено 17 тачака дневног реда. Одборници су донели и Одлуку  о стављању ван снаге Регулационог плана центра града Суботица - II зона и Одлуку о усвајању Локалног акционог плана запошљавања за 2021. годину за Град Суботицу.  

Усвојена је и Одлука о додели признања „др Ференц Бодрогвари“, као и Решење о давању сагласности на коначни нацрт Уговора о јавноприватном партнерству за обављање услуга дезинфекције, дезинсекције и дератизације на територији града Суботице.

14268_4.jpg 

Донети су, такође, и закључци о престанку мандата директора Јавног комуналног предузећа „Суботичка топлана“ и директора Јавног комуналног предузећа „Суботица-транс“, а усвојена су и решења о именовању вршиоца дужности директора ЈКП „Суботичка топлана“, ЈКП „Суботичке пијаце“ и ЈП „Суботица-транс“.