Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Дан победе над фашизмом

09.05.2021.

Полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма, на Тргу жртава фашизма, и Спомен-комплекс палим црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми, данас је обележен Дан победе над фашизмом, 9. мај. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и СУБНОР-а града Суботице венац на Споменик жртвама фашизма положила је делегација коју је предводио градоначелник Стеван Бакић, у име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа делегација коју је предводио Бојан Шоралов, начелник Округа, а у име амбасаде Русије у Београду делегација коју је предводио Станислав Лупин, други секретар амбасаде Русије.

14272_1.jpg 

Градоначелник Бакић је, обраћајући се присутнима на комеморативном скупу код Споменика жртвама фашизма, подсетио да Град Суботица на овом месту и на Спомен-комплексу палим црвеноармејцима два пута годишње одаје почаст палим јунацима који су се борили против највећег зла у историји света  и да то чини 10. октобра, на дан када је Суботица ослобођена 1944. године и 9. маја, на дан коначне победе над фашизмом и нацизмом 1945. године.

„Заиста је прикладно да се тог знаменитог дана, од пре седамдесет и шест година, сећамо што чешће, јер је он означио долазак победе и слободе. Слободољубиви људи широм света, а пре свега народи Совјетског савеза, изборили су се уз огромне жртве да идеологија мржње и смрти буде поражена заувек. Ту највећу од свих победа славимо, а ове године обележавамо и осамдесету годишњицу почетка Другог светског рата на српском и руском простору. Они који су у априлу 1941. године убијали невине Суботичане, масовно су касније страдали од јуначке Црвене армије, безуспешно покушавајући да покоре неосвојиву Русију“, рекао је градоначелник Бакић.  

Нагласио је да злочин никада не може проћи без казне.

14272_2.jpg 

„Тако је иста рука фелдмаршала Кајтела, која је 1941. потписала наредбу о стрељању 100 српских цивила за сваког погинулог нацистичког војника, 9. маја 1945. потписала и коначну капитулацију Хитлерове војске. Победници су се побринули да сви који су, попут овог генерала, завили наше просторе у црно, буду осуђени пред судом и кажњени“, истакао је Бакић.

Додао је да не би било правде за свет и казне за агресоре да није било борбе руског народа, који је поднео највећу жртву за све оно шта данас често узимамо здраво за готово.

„Србија и Суботица памте јунаке своје антифашистичке борбе и њихове руске саборце! Ово ће за нас бити посебан дан, док нас буде“, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

У име Градске организације СУБНОР-а Суботица, присутнима се обратио и Максим Бакрач, председник ГО СУБНОР Суботица. Честитајући 9. мај, Дан победе над фашизмом, Бакрач је, између осталог, у име борачке организације Суботице и своје лично име изразио захвалност суботичкој локалној самоуправи на разумевању, сарадњи и доприносу успешној организацији обележавања овог историјског дана.

14272_3.jpg 

Венце на Споменик жртвама фашизма положиле су и делегације: Јеврејске општине Суботица, Удружења Личана „Лика“, „Центра Тито, комунисти Суботице“, Српско-руског друштва „Александар Невски“, Српско-руско-белоруског братства „Свети кнез Владимир“, Руске странке и Руског националног савета и Удружења грађана „Мини Југославија“.

Након полагања венаца на Споменик жртвама фашизма, венци су положени и на Спомен-комплекс палим црвеноармејцима на Православном гробљу у Дудовој шуми.

14272_4.jpg 

Обраћајући се присутнима после полагања венаца на Спомен-комплекс палим црвеноармејцима, други секретар амбасаде Русије Станислав Лупин је изразио захвалност градоначелнику Суботице Стевану Бакићу на позиву да присуствује обележавању Дана победе над фашизмом и на одржавању споменика и гробља где почивају руски борци који су пали у борби против фашизма и који су, како је рекао, раме уз раме са српским партизанима борили против овог зла.

14272_5.jpg 

„Драго ми је да можемо заједно, и 9. маја, и 10. октобра, да одамо пошту свим овим борцима. Верујем да ћемо то заједно чинити и у наредним годинама“, казао је Лупин.

 14272_6.jpg