Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић обишао ДП „Комвал“ у Чантавиру

10.05.2021.

„Друштвено предузеће за комуналне послове 'Комвал' из Чантавира је после више од једне и по деценије добило озбиљне и способне органе управљања. Влада Србије је закључком именовала заступника државног капитала, то јест Скупштину друштва, а одлуком Скупштине, 17. марта 2021. године, за директора је именована Илдико Витушка. 'Комвал' је специфично и јединствено предузеће, како због низа комуналних услуга које обавља тако и због свог статуса, јер је једно од ретких друштава у Србији које је у статусу друштвног предузећа“, изјавио је данас градоначелник Суботице Стеван Бакић након што је, са народним послаником у Народној скупштини Републике Србије Милимиром Вујадиновићем и чланом Скупштине ДП „Комвал“, Сашом Граворцем, обишао Друштвено предузеће за комуналне послове 'Комвал', у Чантавиру.

 14274_1.jpg

Градоначелник Бакић је истакао да је предузеће „Комвал“ веома значајно за становништво Чантавира и околних села, пре свега по питању одржавања гробаља и погребних услуга, пијачне делатности, одношења отпада, одражавања дечијих игралишта и израду дечјих справа, за које поседује и посебне сертификате, као и због других комуналних делатности које су од виталне важности за свакодневни живот грађана који живе у овим насељима.

14274_2.jpg 

„Град Суботица ће у оквиру законских могућности дати све од себе да помогне и унапреди рад ДП 'Комвал'. Велику захвалност дугујемо Влади Републике Србије и републичким органима који су препознали значај овог предузећа и предузели прве кораке да 'Комвал“ учине ефикаснијим. У току је правно уређење предузећа, доношење статута, правилника о раду, правилника о систематизацији, закључивање нових уговора о раду, уређење поступка јавних набавки и других интерних аката. Новом руководству бих пожелео да буде одговорно, савесно, а Град ће бити добар партнер где год то буде могуће“, нагласио је Стеван Бакић.

14274_5.jpg 

Милимир Вујадиновић је рекао да посета градоначелника Суботице предузећу „Комвал“ говори, првенствено, о одговорности градских власти када је у питању заједница у Чантавиру, као и о приступу који суботичка локална самоуправа има  према свима онима који живе на територији града Суботице, без обзира да ли живе у централним, градским, или у приградским месним заједницама.

„Град Суботица је данас поручио да ће радити на побољшању квалитета великог обима комуналних услуга који се тичу сваког грађанина Чантавира и околних насеља, а којима се опслужује од 12.000 до 14.000 становника“, казао је Вујадиновић.

14274_3.jpg 

Веома је важно, додао је, да у „Комвалу“ десетине запослених обезбеђују егзистанцију за своје породице

„Чињеница је да у Чантавиру и околини живе углавном припадници мађарске националне заједнице. То, наравно, показује и бригу овог града према мањинским националним заједницама и квалитету њиховог живота. Ово што данас раде Град Суботица и градоначелник Бакић, што ради ова власт, може и те како да послужи као пример  за неке локалне самоуправе земаља у региону, где српска заједница живи као мањинска“, подвукао је Милимир Вујадиновић.

Директор ДП „Комвал“, Илдико Витушка, рекла је да „Комвал“ послује од 1958. године, да је за то време претрпело огромне потешкоће и промене, да је предузеће санирало губитак из 2019. у износу од 2,5 милиона динара и да је претходну пословну годину завршило са позитивним финансијским резултатом.

14274_4.jpg 

„Предузеће има 24 запослена, а до краја године очекујемо да ћемо запослити још осам радника. Искористила бих ову прилику да се на несебичној помоћи и подршци захвалим Влади Србије, премијерки Ани Брнабић, градоначелнику Суботице Стевану Бакићу и народном посланику Милимиру Вујадиновићу“, истакла је Илдико Витушка.

14274_6.jpg