Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић честитао Међународни дан медицинских сестара

12.05.2021.

„У име Града Суботице и свих Суботичана, честитам нашим вредним, стручним и посвећеним медицинским сестрама њихов дан – 12. мај. Међународни празник ове племените професије установљен је на рођендан британске медицинске сестре Флоренс Најтингејл, која је читав свој живот посветила унапређењу и бољем организовању ове службе, која је од непроцењиве важности за јавно здравље.

14276_1.jpg

Медицинске сестре у нашој земљи биле су пример нарочитог јунаштва и велике жртве у Првом светском рату, тако да су надахнуле своје колегинице широм света да им се придруже у болницама ратом рањене Србије. Многе су дале свој живот обављајући своју службу до последњег тренутка.

Каснија кризна времена такође су изнедрила најбоље примере храбрости, саосећања и професионалног интегритета наших медицинских сестара. Тако је и данас, када су оне, заједно са својим колегама техничарима, нашим посвећеним лекарима и осталим запосленима у здравественим установама, стале наспрам пандемије какву свет није видео читав век.

Здравствена криза глобалних размера показала је сав квалитет нашег медицинског кадра и сву способност Србије да одговори на изазов пред којим су многи моћнији посрнули. Улагања у здравство која су први пут у неколико деценија започела од 2012. године, данас омогућавају боље услове рада, квалитетнију опрему и већа примања медицинских сестара, које су препознате као главна спона између лекара и пацијента и стуб здравственог система.

Током протеклих годину дана и међу медицинским сестрама било је жртава вируса covid 19, којих се данас сећамо са посебним поштовањем. Одане својој професији и својој земљи, оне су положиле живот да би данас могли да кажемо да се крај овог тешког искушења за нашу земљу назире.

Посао медицинске сестре тежак је и одговоран и у редовним условима, зато се одазовимо позиву за вакцинацију и помозимо како својим ближњима, тако и нашем здравственом систему, у којем највећи терет пандемије носе управо медицинске сестре и њихове колеге техничари.“

                                                                                         Градоначелник Суботице
                                                                                                 Стеван Бакић