Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Председник Скупштине града др Балинт Пастор посетио ОШ „10. октобар“

13.05.2021.

Председник Скупштине града Суботице и народни посланик у Народној скупштини Републике Србије др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) посетио је данас Основну школу „10. октобар“ у Суботици,  поводом три успешна учешћа на конкурсима Министарства правде и покрајинских секретаријата. Посети школе присуствовали су и државни секретар у Министарству правде, Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Жолт Сакалаш, и Ласло Кормањош, помоћник покрајинског секретара за спорт и омладину.

14278_1.jpg 

Др Балинт Пастор је изразио захвалност Михаљу Њилашу, Жолту Сакалaшу и Ласлу Кормањошу на средствима која су, по конкурсима Министарства правде и покрајинских секретаријата, инвестирана управо у Основну школу „10. октобар“.

„Данас смо дошли да погледамо шта је ова школа урадила од републичких и покрајинских средстава. На конкурсу Покрајинског секретаријата за спорт и омладину за санацију спортског терена у дворишту ОШ '10. октобар' опредељена су средства у износу од 2,4 милиона динара, док су Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и Министарство правде заједно, дакле по пола, определили укупно 1,5 милиона динара за пројекат који се односи на облагање ходника зграде школе  керамичким плочицама. Реновирање спортског терена окончано је пре око месец дана, а с обзиром на природу посла пројекат из средстава Покрајинског секретаријата за образовање и Министарства правде Републике Србије ће бити реализован током летњег распуста“, рекао је Пастор.

14278_2.jpg 

За Суботицу је изузетно битно што има подршку покрајинских и републичких секретаријата,  односно министарстава, нагласио је др Балинт Пастор и додао да је, када је реч о пројектној документацији, Град Суботица помогао пре конкурса, тако да се, како је рекао, ради о сарадњи сва три нивоа власти.

Михаљ Њилаш је казао да Министарство правде помаже значајне пројекте у три области: здравству, социјалној заштити и у образовању.

14278_3.jpg 

„Сваке године из средстава која се сакупљају у кривичном поступку захваљујући институцији опортунитета Министарство правде расписује конкурс за коришћење ових средстава у разним пројектима. Ове године је реч о 500 милиона динара и ја сам врло задовољан што је и ОШ '10. октобар' у Суботици успешно конкурисала за ова средства. Мислим да  је у Суботици и ОШ 'Свети Сава' добила средста на овом конкурсу у износу од 2,5 милиона динара за пројекат који се односи на систем централног грејања“, навео је Михаљ Њилаш.

Жолт Сакалаш је рекао да је један од стратешких циљева Покрајинске владе у претходном и садашњем мандату улагање у образовање, посебно у инфраструктуру школа, и да је Покрајинска влада од 2017. године у ОШ „10. октобар“ уложила око десет милиона динара.

 14278_4.jpg

„Део средстава коришћен је у инфраструктурно опремање школе, а део за подршку појединих програма и пројеката у овој образовној установи. Сматрам да је сарадња свих нивоа власти веома битна око заједничких пројеката везаних за образовање и без те сарадње веома је тешко 'покрити' све потребе у тој области. Школе у Републици Србији, као и у АП Војводини су приоритет не само када је реч о васпитно-образовном раду него и када су у питању инфраструктурни пројекти, тим пре што квалитетно образовање није могуће без објеката који и ђацима и њиховим наставницима омогућавају добар простор за рад“, нагласио је Сакалаш.

Директорица Основне школе „10. октобар“, Мелинда Ђурић Киш, навела је да је спортски терен у дворишту ове школе био у  критичном стњу и небезбедан за извођење наставе физичког васпитања.

„Захвалила бих се свим оним људима који су препознали проблеме са којима се наша школа свакодневно суочавала и који су нам помогли да проблеме решимо, како би ученици и сви ми који радимо у школи били у једном безбедном окружењу“, рекла је Мелинда Ђурић Киш.

 14278_5.jpg

Посети ОШ „10.октобар“ присуствовали су и заменик градоначелника Имре Керн, чланови Градског већа Чила Голи, Хајналка Богнар Пастор и Харгита Ерчи, и помоћник градоначелника за остваривање заједничких интереса и потреба грађана и сарадњу са месним заједницама, Жужана Магоши.

14278_6.jpg