Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Најављена десета седница Скупштине града Суботице

02.06.2021.

„На дневном реду сутрашње, десете седнице Скупштине града имаћемо десет тачака међу којима је и доношење Одлуке о обављању комуналне делатности управљања комуналним отпадом. Уколико та одлука буде усвојена, а надам се да хоће, створиће се правни услови и правни основ за функционисање Регионалне депоније у пуном капацитету“, рекао је председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) на данашњој конференцији за новинаре у Медија-центру у Градској кући, уприличеној поводом десете седнице Скупштине града која је заказана за четвртак, 3. јун 2021. године, са почетком у 9.00 часова.

14314_1.jpg 

Уз констатацију да је „Регионална депонија“ д.о.о. Суботица и данас једна од најсавременијих у Републици Србији, Пастор је подсетио да она није постојала, односно није функционисала у време када је донета још увек важећа одлука о обављању комуналне делатности управљања комуналним отпадом.

„Суштина ове одлуке је да ће се набавити нова возила, одговарајућа посуда и да ће се повећати број запослених у наредном периоду. Одлука дефинише основне појмове, методе и актере процеса прикупљања и први пут се идентификује Регионална депонија у целом систему управљања отпадом. Наравно, неће се ништа десити преко ноћи. Нова одлука је усклађена са Законом о управљању отпадом, али све месне заједнице још треба да се уведу у овај нови систем. Док се у потпуности не пређе на спровођење ове нове одлуке важиће и неки делови старе одлуке, а читав овај процес ће се дешавати постепено и у сарадњи са грађанима“, истакао је Пастор.

Говорећи о петој тачки дневног реда – Доношење Решења о давању сагласности на Прву измену програма пословања Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација“ – рекао је да је ова тачка веома важна зато што Град Суботица конкурише у оквиру програма „Чиста Србија“ који се финансира из кредита, по уговору који је држава потписала са Народном Републиком Кином.

„Тренутно је у току припрема за другу групу локалних самоуправа у које спада и Град Суботица. Јавно комунално предузеће 'Водовoд и канализација' треба да измени програм пословања због тога што су потребна средства за израду пројектне документације у висини од 8,9 милиона динара. Половину овог износа покрива Град из својих средстава, а другу половину у износу од скоро 4,5 милиона динара  ЈКП 'Водовод и канализација' и због тога треба да се измени програм пословања.  Уколико Град Суботица буде успешно аплицирао  у оквиру програма 'Чиста Србија', а Скупштина града ствара правне услове за то, имаћемо највеће инвестиције у водоводну и канализациону мрежу  током протеклих пет деценија. План је да се изгради 110 километара канализационе мреже – 50 километара у Суботици, 10 на Палићу, 25 у Бајмоку и 25 километара у Чантавиру. У Бајмоку и Чантавиру ће се изградити и пречистач“, нагласио је др Балинт Пастор.

14314_2.jpg

На седници ће се, навео је, донети и Одлука о консолидованом завршном рачуну Града Суботице за 2020. годину, као и Одлука о изменама Статута Града Суботице.

„Скупштина града се по четврти пут бави изменама Статута Града Суботице. Усвајањем ове тачке заокружиће се поступак измене Статута, односно увођења буњевачког језика у службену и равноправну употребу као четвртог језика на територији града Суботице. На прошлој  седници Скупштине града Статут је измењен, уведен је буњевачки језик у службену, равноправну употребу. Потом је Национални савет буњевачке националне мањине, 17. маја, донео одлуку о традиционалним називима насељених места на буњевачком језику на територији града Суботице и ти називи су објављени 19. маја у 'Службеном листу' АП Војводине и 'Службеном листу' Града Суботице. Наш Статут има један табеларни приказ свих насељених места, односно њихових назива на свим језицима који су у службеној употреби и ту табелу треба да допунимо са једном колоном назива насељених места на буњевачком језику. Скупштина града Суботице, дакле, доноси само једну декларативну одлуку“, закључио је др Балинт Пастор.