Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Сарадња у области културе Града Суботице и Руског дома у Београду

02.06.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се данас у Градској кући са директором Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду, Јевгенијем Барановом, са којим је разговарао о културној сарадњи, размени и узајамном уступању културних програма и научних садржаја између града Суботице и Руског дома, као и о координацији и заједничкој организацији различитих пројеката из области науке и културе. Састанку уприличеном уочи промоције документарног филма „75 годинa после“ у Великој већници Градске куће, који сведочи о нашем суграђанину Драгољубу Капору и дирљивој причи о Рускињи Марији Мељниченко сагледаној у контексту ратних збивања 1944/45. године, присуствовали су члан Градског већа задужен за област привреде, Срђан Самарџић, и чланови руководства Друштва српско-руског пријатељства „Александар Невски“, из Суботице.

 14317_1.jpg

После састанка у Зеленој сали Градске куће Срђан Самарџић је, уочи пројекције филма „75 годинa после“, поздравио присутне у Великој већници у име локалне самоуправе, градоначелника Стевана Бакића и своје име и изразио захвалност удружењу „Александар Невски“ што је на овај начин оставило драгоцено сведочанство о  јуначкој борби наших предака у Другом светском рату и братској помоћи коју им је у њој пружио руски народ.

„Захваљујем се и Руском дому у Београду на подршци коју је заједно са нама пружио овом филму. Зло које се називало нацизмом и фашизмом, као и много пута пре у историји само под другим именима покушало је да победи добро. Тама да надвлада светлост. Лаж истину. А победила је љубав. Љубав према ближњем свом. Она љубав која иде срцем на бајонете, која одговара молитвом и песмом на искушења и страдања. Чистом душом и снагом праведника“, рекао је Самарџић.

Вечерашња свечаност је, додао је, у част и славу свих наших суботичких јунака који су положили своје животе заједно са саборцима из Црвене армије у борби за ослобођење, али и у борби за одбрану вечних људских вредности и цивилизацијских достигнућа.

14317_2.jpg 

„Њих све представља данас један од последњих живих сведока те борбе, наш суграђанин Драгољуб Капор. Са својих 95 лета Капор може да посведочи о овим догађајима кроз своју животну причу, али и да посведочи како је некада снажно било сећање на ослободиоце које је временом бледело, па су и почасти, које су све ређе одаване, постале недостојне њиховог подвига“, истакао је Самарџић.

Нагласио је да последњих година у Србији и Суботици исправљамо ту неправду.

„Снажимо културу сећања. Велике годишњице и велике људе славимо онако како су заслужили. Драгоцене успомене овог суботичког борца отргнуте су од заборава кроз овај пројекат. Тиме је сачувана прича о храбрости, родољубљу и братској слози са руским народом“, закључио је Срђан Самарџић.

Председница  Друштва српско-руског пријатељства „Александар Невски“, Алла Бартошић, навела је да Друштво 3. јуна пуни 16 година и да филм „75 година после“ говори о многовековној духовној блискости Русије и Србије, заједничкој борби против фашизма и осећањима пријатељства и љубави између наших народа.

 14317_3.jpg

„Снимање филма смо започели прошле године поводом 75. годишњице победе над фашизмом и петнаестогодишњице рада Друштва, али из свима нама познатих разлога филм је завршен уочи овогодишњег Дана победе. Наша жеља је да се све што се десило током Другог светског рата никада више не понови, али и да остане у нашој свести и свести свих наших потомака као искуство које ћемо заувек памтити“, рекла је Алла Бартошић.

14317_4.jpg 

Директор Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду Јевгениј Баранов је, између осталог, изразио захвалност свима који су дали допринос снимању овог филма и нагласио да вишедеценијски рад Руског дома омогућава јачање свеукупних односа између Србије и Русије и унапређење сарадње на пољу културе сећања.

У културно-уметничком делу пограма наступили су хор СПЦ „Свети Роман Мелод“, рецитатор Тања Гутеша и група „Рјабинушка“ студија Олге Пугачове „Мон Мираж“.

14317_5.jpg