Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор отворио 15. Међународни ултрамаратон на Палићу

05.06.2021.

Председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор  (Dr. Pásztor Bálint) данас је, код Велике терасе на Палићу, отворио 15. Међународни ултрамаратон на Палићу. Симболичним пресецањем врпце од стране Председника Скупштине града  Балинта Пастора и координатора у Српском атлетском савезу Горана Чегара, отпочео је ултрамаратон на коме ове године учествује око 80 такмичара из осам земаља. Тачно у подне кренули су такмичари у тркама на шест часова и 24 часа, у поноћ стартује дванаесточасовна трка и ултрамаратон на 100 километара, а у недељу ујутру, у шест часова, почиње трка  на 50 километара. Трке се одржавају на међународно верификованој стази и истовремено су и државна првенства (24 часа, 50 км и 100 км) и квалификације за светско првенство. Организатори међународног ултрамаратона су Ултрамаратонски савез Србије, Ултрамаратонски клуб „Paligo Palus“ и Српски атлетски савез.

14339_1.jpg

Балинт Пастор је, тим поводом, рекао да му је изузетна част што и ове године може да присуствује отварању 15. Међународног ултрамаратона на Палићу, поред Палићког језера, и да је ова спортска манифестација постала традиционална захваљујући нашој суграђанки Елвири Јаноши, врхунском спортисти која је надмећући се у ултрамаратону постигла резултате који се и дан-данас памте у свету.

„Елвира Јаноши је 1995. године добила награду  'Про урбе' града Суботице, потпуно заслужено, а након окончања своје спортске каријере, постала је тренер и организатор ултрамаратона. Захваљујући управо њој, ми смо данас домаћини државног првенства које је уједно и квалификација за Светско првенство. Захваљујем се и Српском атлетском савезу, координатору у Савезу Горану Чегару, Ултрамаратонском савезу Србије и Ултрамаратонском клубу 'Paligo Palus'“, истакао је Балинт Пастор.

14339_2.jpg

Јуче смо открили споменик Карољу Бироу, нагласио је, бившем градоначелнику Суботице у периоду од 1902. до 1918. године који није изградио само велелепну Градску кућу, већ и Велику терасу, Музички павиљон, Женски штранд и Водоторањ.

„Ово говорим зато што су све ове грађевине подигнуте поред ултрамаратонске стазе и можемо да кажемо да ће такмичари ултрамаратон истрчати у окружењу ових наших најлепших грађевина. Такмичарима желим све најбоље, добре временске услове и добар временски резултат“, рекао је др Балинт Пастор, и додао да је суботичка локална самоуправа подржала ову манифестацију и том приликом Елвири Јаноши уручио заставу града Суботице.

14339_3.jpg

Присутне су поздравили и учесницима 15. Међународног ултрамаратона пожелели пуно успеха у предстојећим тркама, председница Савета Месне заједнице „Палић“, Марта Добо, и Горан Чегар, координатор у Српском атлетском савезу.

14339_4.jpg

Ова спортска манифестација, која се традиционално одржава 5. и 6. јуна на Палићу, протеклих година је добила бронзано признање од Међународног ултрамаратонског савеза (IAU). Такмичење се налази у међународном календару, а резултати ће бити сврстани на међународној ранг-листи.

14339_6.jpg

Резултати 15. Међународног ултрамаратона на Палићу

Победник двдесетчетворочасовног ултрамаратона (Првенство Србије на 24 часа - сениори) је Михал Шуља (47) који је био победник и прошлогодишњег, 14. Mеђународног ултрамаратона. Шуља је направио ј404 круга и претрчао 214 километара, друго место заузео je Саша Гацик, а треће Миљан Димитријевић.

На Првенству Србије на 24 часа за сениорке прво место освојила је, као и прошле године, Валентина Нејковић (44 године, направљено 258 кругова), друга је била Витаминка Зрнић, док је треће место изборила Зорица Вуков из УК „Paligo Palus“ Палић. Рамона Ианас из Румуније победник је у апсолутној категорији са 349 кругова.

14339_7.jpg

У трци на 100 километара које се бодовало за Првенство Србије, тријумфовао је Вељко Поповић.

На Првенству Србије на 50 километара до краја се водила неизвесна борба за титулу првака. У мушкој конкуренцији славио је Милош Драговић, испред Едварда Халаса (УК „Paligo Palus“ Палић) и Угљеше Николића.