Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворена изложба „Тако су говорили наши преци“ и представљена књига Игора Мировића „Повратак у Логос“

07.06.2021.

У Српском културном центру „Свети Сава“ вечерас је отворена изложба „Тако су говорили наши преци“, коју је припремио Српски национални савет Црне Горе, и одржано књижевно вече на којем је представљена књига „Повратак у Логос“ Игора Мировића, председника Покрајинске владе.  На отварању изложбе која има за циљ да осавремени и актуелизује знамените историјске личности и поједине историјске периоде српског народа у Црној Гори, присутне је поздравио Момчило Вуксановић, председник Српског националног савета Црне Горе, док је изложбу отворио Драган Станић, председник Матице српске. Уз аутора књиге „Повратак у Логос“ Игора Мировића, гости књижевне вечери били су Драган Станић и књижевници Будимир Дубак и Селимир Радуловић. Отварању изложбе и књижевној вечери присуствовали су и градоначелник Суботице Стеван Бакић и Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду и туризам.

14342_1.jpg 

Момчило Вуксановић је, тим поводом, рекао како се Српски национални савет Црне Горе више од 20 година бори за очување традиционалних вредности српског народа на простору Црне Горе.

14342_7.jpg 

„Изложба 'Тако су говорили наши преци' је наш однос према проблемима којe као српски народ имамо у Црној Гори. Покушавамо да покажемо да је присутна миленијумска постојаност српског народа на просторима Црне Горе. То недвосмислено казују цитати на овим паноима и то ниједан други народ нити национална заједница у Црној Гори не може да понуди. Реч је о цитатима од Светог Јована Владимира, па до Петра Лубарде и блаженопочившег митрополита Амфилохија. Захваљујем се Влади Републике Србије и Покрајинској влади на помоћи коју су нам пружили јер смо ми већ пет година потпуно изопштени из државних институција Црне Горе зато што смо се окренули према свом народу“, истакао је Вуксановић, и додао да је Српски национални савет Црне Горе током протекле две деценије путем издавачке делатности улагао огромне напоре да српски народ у Црној Гори очува сопствени идентитет.

Драган Станић је, отварајући изложбу, рекао да је неопходно да сви негујемо културу сећања, на начин како је то заиста и било, и да не правимо фалсификате.

14342_3.jpg 

„Изложба 'Тако су говорили наши преци' управо то и ради – обара фалсификате. Ова изложба нам је потребна да нас увек подсети каква је Црна Гора, како је мислила, како је осећала, за шта је стављала своју главу на пањ. Нека Црна Гора буде самостална као држава и за вечита времена, али нека се не одричу онога што јесте, а то је да смо део истог народа, исте културе, истога језика, исте цркве. Све нам је, практично, исто, разликују нас тако ситне ствари да на њих не треба губити време. Треба да идемо заједно и да градимо заједнички будућност тако што ћемо стварати тај наш културни простор и тако јачати и у економском, и у државно-правном и у сваком другом погледу“, казао је Драган Станић.

14342_4.jpg 

Игор Мировић је, обраћајући се медијима уочи књижевне вечери, изјавио да је у његовој последњој, трећој књизи поезије „Повратак у Логос“ сабрао нека своја размишљања о актуелним збивањима у свету и изазовима са којима се сусреће обичан човек.

„Неке песме су и пророчке, у новембру 2019. године написао сам песму о вирусима из дубоких пећина који нас вребају, а овај тренутак када су се ти вируси мало примирили искористили смо да представимо моју књигу и представимо, заправо, другу страну мог живота. Ону страну која ме је још као средњошколца опхрвала јер сам још осамдесетих година учествовао на песничким сусретима и био запажен у тим млађим данима“, рекао је Мировић.

14342_5.jpg 

Уз подсећење да је 1994. године објавио своју прву књигу песама („Небо над Византијом”), а 2004. године и другу („Кремен пламен“), Мировић је казао да је сада актуелна његова трећа књига „Повратак у Логос“ јер је, како је навео, вечита човекова борба са унутрашњим немирима, са преиспитивањем сопственог живота, сопствене улоге, улоге његовог окружења.

„Један део песама има и националну ноту, певам и о Светозару Милетићу, о Јаши Томићу, о најзначајнијим личностима из историје Срба у Војводини. На трагу последњег циклуса у мојој књизи настаће и нова књига која ће, надам се, светлост дана угледати до краја ове године под радним насловом 'Разговори у светионику'. Тај последњи циклус у овој књизи о којој ћемо вечерас говорити – 'Светионици' – заправо треба да нам осветле пут у неко будуће време“, нагласио је Игор Мировић.

14342_6.jpg