Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

У Еко центру на Палићу одржан састанак на тему „Друштвени дијалог и одрживи развој“

09.06.2021.

У циљу лакше  примене закона из домена Министартсва за људска и мањинска права и друштвени дијалог, министарка Гордана Чомић са сарадницима одржала је у Суботици састанке са националним саветима, а у Еко центру на Палићу састанак са представницима јавног и цивилног сектора на тему „Друштвени дијалог и одрживи развој“. Министарство за људска и мањинска права од јануара обилази управне округе како би осигурали примену Закона о планском систему и како би омогућили раст процеса дијалога свих чинилаца у неком округу који доносе одлуке. Теме разговора на овим састанцима тичу се одрживог развоја, услова живота деце и старих, те развоја економије, животне средине, односно изгледа округа до 2030. године.

14348_1.jpg

На самом почетку дијалога присутне је поздравио и представио учеснике начелник Севернобачко управног округа Бојан Шоралов, као домаћин данашњег састанка. Како је најавио, један од наредних друштвених дијалога биће одржан на тему стања воде у језеру Палић.

Министарка Чомић је истакла да Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог обилази округе и да је то прилика за разговор са представницима локалне самоуправе, са начелницима округа, представницима центара за социјални рад, школства и здравства, као и свих оних који су на локалном нивоу задужени да примењују законе из надлежности тог Министарства.

 14348_2.jpg

„То радимо зато што желимо да Министарство буде алат за примену закона, да олакшамо и начелницима округа  као и локалним самоуправама претварање закона у живот, решавање проблема, а исто тако и решавање проблема који се тичу новца, људи, незнања, да решимо сва она питања која успоравају, да људи на локалу виде да им је живот бољи зато што доносимо законе који смањују дискриминацију и који промовишу мањинска права, бране права жена и који смањују општу немилосрднност  опхођења људи једних према другима. То је култура људских и мањиских права и томе служе овакви разговори“, рекла је министарка Чомић и указала да ће до краја године обићи све управне округе на терирторији Србије.

У наставку дијалога, о стању у Суботици по овом питању присутне је известила, у име градоначелника,  секретарка секретаријата за друштвене делатности Јасмина Стевановић. Она је истакла да је тема  вишеструко актуелна и свакако захтева овакав дијалог, а нарочито када се ради о унапређењу живота мањинских и маргинализованих група, особа са инвалидитетом, родној равноправности, остваривању права националних мањина  и друга питања чија  решења захтевају свакодневну и ефикасну примену.  

Из локалне самоуправе поручики су да настоје да сви учесници друштвеног дијалога у локалној самоуправи имају партнера који у отвореном разговору разуме шта су жеље, перцепције, планови и визије оних који представљају интересе цивилног сектора, осетљивих група и националних мањина, али који са друге стране разумеју  и све реалне могућности локалне самоуправе".

„Поносни смо на чињеницу да смо увођењем четири језика у службену употребу, омогућили  да сви народи који живе на територији града Суботице,  добију исти третман. То је оно што је посебно важно. Тиме је ревалоризован и њихов историјски значај у држави Србији. Наш град има дугогодишњу традицију у мултукултуралности, заговарању толеранције и неговању културе, традиције и историјата свих националних заједница које живе на овој територији", додала је Стевановић, која се дотакла и питања инклузије, подршке и пружања помоћи припадницима ромске заједнице, рекавши да су формирани  сви институционални капацитети за унапређење положаја  Рома.

14348_3.jpg

Важан сегмент активности  локалне самоуправе у оквиру друштвеног дијалога усмерен је, како је наведено, и ка удружењима грађана,  посебно  из области социјалне заштите.

„Неминовна је наша свакодневна двосмерна комуникација , зато што је важно да буду укључени у све врсте одлука, дефиниција проблема и предлога решења", рекла је Стевановић, и подсетила на још  један пример добре праксе а то је сарадња, уз конкретне резултате, са Мреже организација за пружање помоћи особама са инвалидитетом града Суботице (МОПОСИ) коју је, као неформалну мрежу, 2017. године основало 11 градских удружења чије чланство чине особе са инвалидитетом.

О стању у својим општинама говорили су и представници општина са територије  Севернобачког управногкруга, који су једногласни у оцени да ће друштвени дијалог и овакви радни састанци, размена искуства и мишљења, сигурно допринети успеху и имплементацији свих циљева развоја у Републици Србији, у складу с агендом „Србија 2030“.

У наставку разговора говорили су и начелник представници опшина Бачка Топола, Мали Иђош и Ловћенац,  директори центара за социјални рад, шеф кабинета градоначелника Сава Стамболић, ромски координатор Стеван Николић, директорка  Националне службе за запошљавање- Филијала Суботица Верица Вујадиновић, представница женске одборничке мреже одборница Александра Буквић, као и представници националних мањина и верских заједница.

Присутни су били и активисти невладининих организација и организација које окупљају лица са инвалидитетом.