Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Суботица обележила Спасовдан

10.06.2021.

Православни верници Суботице свечано су данас прославили Спасовдан – храмовну славу цркве Светог Вазнесења Господњег, која се празнује од изградње ове богомоље у 18. веку, као својеврсна слава града. Ове године улога домаћина и кума славе припала је градоначелнику Суботице Стевану Бакићу.

14350_1.jpg 

Празновање је започело Светом Литургијом којом је началствовао протојереј Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење суботичког, новосадског и свештенства из других градова. Молитвеног учешћа узео је и игуман древног манастира Бођани, отац Захарије.

Свечаном богослужењу су, поред градоначелника Бакића са супругом, присуствовали и одборници у Скупштини града, помоћници градоначелника, чланови Градског већа, шеф кабинета градоначелника, директори јавних установа, јавних и јавно-комуналних предузећа, секретари Градске управе и представници завичајних удружења, као и гвардијан Фрањевачког самостана у Суботици Зденко Грубер и почасни конзул Републике Италије Кармине Тарало.

Нешто после десет часова литија коју је предводио градоначелник прошла је кроз централне градске улице, задржавши се испред Градске куће и на раскрсници Змај Јовине и улице Ђуре Ђаковића, где је читано јеванђеље, уз молитве за здравље, напредак и благостање свих Суботичана.

14350_2.jpg 

Архијерејски намесник суботички, протопрезвитер Душан Ђукић, захвалио се у својој беседи градоначелнику Бакићу на његовом кумовању и истакао да је дар црквених одежди за свештенике и ђакона, које је кум приложио са породицом, драгоцен за заједницу, јер се ради о богослужбеним одорама које су сваком свештенослужитељу потребне и које ће дуго година улепшавати Свете Литургије у најстаријој цркви у граду Суботици.

На вечерњем богослужењу градоначелник Бакић је предао залог кумства породици Ранков, која ће ту велику част имати следеће године. Он се том приликом захвалио на поверењу које је добио и почасти која му је учињена избором за овогодишњег кума, о чему је одлучено још пре његовог ступања на дужност градоначелника. Потом је подсетио присутне да се Вазнесење Господње слави у Суботици скоро пуна три века, откад су, 1726. године подигнути сводови цркве посвећене том празнику.

14350_3.jpg

„Сваки Србин који је долазио у ове крајеве, било у шеснаестом, осамнаестом и двадесетом веку или данас, најпре се старао о својој вери. Да је очува, да је оснажи, да јој подигне и улепша дом. Цркву, која нас све окупља, како међусобно, тако и са онима који су нас напустили и онима који се нису још ни родили. Деценијама је ово здање било у лошем стању, а сада је велелепно, кроз труд и даривање верног народа али и подршку града и државе“, истакао је градоначелник Бакић.

Након ових речи, он се осврнуо на однос Суботице према Српској православној цркви и њеним поглаварима.

„Суботица је имала посебан однос са блаженопочившим патријархом Иринејем, а Његова светост патријарх Порфирије је његов достојан наследник, кога Суботичани такође добро познају и са којим ће унапређење односа Цркве и државе наставити у најбољем смеру, на радост свих нас верујућих“, нагласио је градоначелник Бакић.

14350_4.jpg

Предајући кумство породици Ранков, он је истакао њихов допринос суботичком духу и угоститељству и пожелео да им та велика част буде на радост, здравље и спасење. Честитајући још једном свим окупљенима славу градоначелник је нагласио да ће Град Суботица и он лично увек бити ту, како за Српску православну цркву у целини, тако и за Епархију бачку и Архијерејско намесништво суботичко.

Након вечерње службе, уследио је културно-уметнички програм у порти храма, уз традиционалне и духовне песме које је изводио црквених хор „Свети Роман Мелод“ и многобројни млади Суботичани.

14350_5.jpg