Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Oбележен Светски дан добровољних давалаца крви

14.06.2021.

Градска организација Црвеног крста Суботица данас је доделом плакета добровољним даваоцима крви који су у претходној години остварили право на признање за 35, 50, 75 и 100 пута дату крв, као и колективима, добитницима плакете „Широко срце“ обележила Светски дан добровољних давалаца крви – 14. јун. На свечаности уприличеној тим поводом у Великој већници Градске куће, награђеним добровољним даваоцима крви за њихов племенити чин давалаштва признања је уручио градоначелник Суботице Стеван Бакић.

 14357_1.jpg

Обраћајући се присутнима у Великој већници, градоначелник Бакић је у име Града Суботице и своје име изразио захвалност свима који који данас добијају више него заслужено признање за своју велику хуманост.

„Дати крв више десетина, па и више од стотину пута заиста је подвиг за свако поштовање и нешто што је веома важно да истакнемо и да вреднујемо као друштво. Драгоценост ваше хуманости никада није била јаснија него у ово доба пандемије за коју се надамо да је, бар у свом најгорем издању, заувек иза нас. Ви сте били ти на које је наш здравствени систем увек могао да рачуна за преко потребне количине крви, којима сте спасили много живота. Желим и пред вама да кажем данас да ћете увек имати подршку вашег града“, рекао је градоначелник Бакић.

Уз подсећање да је у градском буџету за ову годину предвиђено 1,68 милиона динара за  акције добровољног давања крви и да су средства усмерена на Градску организацију Црвеног крста која, како је рекао, своју мисију обавља на највишем нивоу, он је истакао да Црвени крст у Суботици представља истинског партнера Града Суботице на заједничком труду за унапређење здравља и квалитета живота Суботичана.

14357_2.jpg 

„Ове године сам био чест гост на свечаностима Црвеног крста, не само зато што прослављамо 135 година његовог постојања у Суботици, него и због истинске посвећености и квалитета свих акција које спроводи руководство локалне организације које се истакло нарочито током тешких дана 2020. године, када смо заједничким снагама олакшали многим нашим суграђанима све тешкоће које је донела пандемија“, казао је Бакић.

Честитајући, још једном, свим добитницима признања, подвукао је да зна да они нису били тако посвећени даваоци због било какве награде.

„Ми вас данас даривамо, пре свега као израз наше захвалности и да подстакнемо и друге наше суграђане да се угледају на ваш пример, као што ћемо и сви ми лично покушати – да постанемо даваоци ако нисмо били до сада или да крв дајемо чешће ако смо имали искуство давалаштва“, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

Секретар Градске организације Црвеног крста Суботица, др Синиша Трајковић, изразио је задовољство што је заједно са Градском управом Града Суботице уприличен овај догађај са жељом да се искаже дубоко поштовање и захвалност добровољним даваоцима крви из овог града, захвалност за, како је навео, хиљаде спашених живота њиховом хуманошћу, човекољубљем и несебичношћу.

 14357_3.jpg

„Хвала вам у име свих оних којима сте спасили живот или олакшали патњу. Данас, на Светски дан добровољних давалаца крви искористићемо прилику да у име локалне самоуправе и Црвеног крста Суботице, а у складу са правилником о додели признања добровољним даваоцима крви Црвеног крста Србије, захвалимо даваоцима који су у протеклих годину дана дали крв по 35, 50, 75. или 100. пут. Нисмо заборавили ни добровољне даваоце који су крв дали више од 100 пута. Захвалићемо вам се признањима, плакетама и скромним поклонима у жељи да сваки наредни Светски дан добровољних давалаца крви обележимо заједно и у што већем броју, и да нашем граду уз епитете град културе и град спорта доделимо и епитет град хуманости“, истакао је Синиша Трајковић.

Присутнима у Великој већници Градске куће обратила се и др Анастазија Мрђа, начелница Службе за трансфузиологију Опште болнице Суботица.

14357_5.jpg 

Плакета „Широко срце“ за постигнуте резултате на омасовљавању добровољног давалаштва крви у 2020. години у категорији средњих школа додељено је Техничкој школи „Иван Сарић“, у категорији насељених места Месној заједници „Чантавир“, док је у категорији предузећа, установа и компанија додељено фабрици „Пионир“.

 14357_4.jpg