Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Најављен Дечји фестивал музике и покрета „Палићке нотице“

15.06.2021.

„У петак, 18. јуна, на Палићу одржаће се Дечји фестивал музике и покрета 'Палићке нотице' уз учешће великог броја деце не само из Суботице, него и гостију из Новог Сада и Београда. Фестивал подржавају Град Суботица и Покрајински секретаријат за образовање, прописе и националне мањине, као вид подршке развоју инклузивне свести. Наступ је до сада потврдило 15 учесника, међу којима су школе, удружења и установе социјалне заштите, а Фестивал ће отворити градоначелник Стеван Бакић“, рекла је секретар Секретаријата за друштвене делатности, Јасмина Стевановић, на данашњој прес-конференцији у Медија-центру у Градској кући.

14364_1.jpg 

Локална самоуправа је, додала је, партнер ОИСШ „Жарко Зрењанин“ у организацији једне овако важне манифестације пре свега због чињенице да је Суботица место где се различитост препознаје, прихвата, поштује и где се уз различитост живи.   

„Веома је важно да деца из основних школа и деца са сметњама у развоју препознају колико су важни једни другима, колико значе једни другима, као што је важно да у деци сазревају све оне вредности као што су захвалност за све што имамо, саосећање са борбом других и истрајност и тријумф људског духа када гледамо дете које има посебне потребе да се бори и успева у својим циљевима“, истакла је Јасмина Стевановић.

Она је казала да је веома важно успешно спровођење инклузије у образовању, јер, како је навела, Град Суботица жели да та деца имају живот и ван својих кућа, да се социјализују, да се друже и расту са другом децом.

14364_2.jpg

„Повезивање људи, брисање граница, превазилажење предрасуда, синергија - све су то важни чиниоци којима смо се руководили у креирању овог догађаја који има универзални циљ - да на најлепши начин показује лепоту и вредност заједничког  деловања и бави се инклузијом у суштинском смислу“, нагласила је Јасмина Стевановић.

Директорка ОИСШ „Жарко Зрењанин“ Драгана Вучковић рекла је да сматра да је сазрео моменат да и школа, и родитељи, и Град Суботица заједнички иступе и да једном заједничком активношћу, масовне и специјалне школе, удружења, покажу да могу и да се такмиче.

 14364_3.jpg

„То је један велики корак у показивању тих капацитета овога града. Да није инклузија само нешто о чему причамо, маштамо, читамо, о чему разговарамо, већ да је инклузија на делу поготово када је у питању ова средина. Отуда идеја да се направи један Дечји фестивал, назвали смо га  фестивал музике и покрета. Све би то остало на папиру да Покрајински секретаријат за образовање, прописе и националне мањине није подржао нашу идеју. Са том идејом појавили смо се пред Градом, где смо нашли највећу подршку која нам је у том моменту била потребна. Заједно са њима ми смо започели и надам се за неколико дана да ћемо успешно окончати овај пројекат. Идеја је да овај фестивал постане традиција у овом граду, јер мислим да Суботица треба да буде модел, да буде препознатљива, јер је Суботица град који иначе живи различитост и мислим да је изузетно важно да се као такав град покажемо целој држави“, истакла је Драгана Вучковић.

Заменик директорке ОИСШ „Жарко Зрењанин“, Весна Рашета, казала је да је, након окупљања учесника Дечјег фестивала музике и покрета „Палићке нотице“ код Летње позорнице планирана свечана поворка која ће бити предвођена суботичким дувачким оркестром и да ће се сви учесници Фестивала Алејом уздаха, обилазећи Велику терасу, поново вратити на Летњу позорницу где је предвиђено да, у 11.30 часова, почне такмичарски део програма.

14364_4.jpg 

„Имамо пет суботичких основних школа, три специјалне школе, једно инклузивно удружење „Свитац“ из Београда, децу из Дома Колевка и дечји тамбурашки оркестар из Суботице „Искончићи“. Имаћемо и ревијални део програма у коме ће се представити две балетске школе из Суботице. На крају Фествала сва деца ће обићи Зоолошки врт, док ће победници бити награђени вожњом бродићем по Палићком језеру“, навела је Весна Рашета.

14364_5.jpg