Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележена 77. годишњица депортације суботичких Јевреја

16.06.2021.

Полагањем венаца на споменик страдалим Јеврејима код некадашњег гета, на Тргу јеврејских жртава, комеморативним скупом у Синагоги и полагањем венаца на споменик жртвама Холокауста у дворишту Синагоге, обележена је 77. годишњица депортације око четири хиљаде суботичких Јевреја у транзитне логоре, а потом у Аушвиц и друге концентрационе логоре и фабрике смрти широм Европе. Градоначелник Суботице Стеван Бакић је тим поводом, обраћајући се присутнима у суботичкој Синагоги, рекао да је тешка дужност говорити на данашњи дан, као градоначелник Суботице, као представник града који је тако много изгубио тог 16. јуна 1944. године.

14366_1.jpg

„Јеврејска заједница дала је немерљив допринос развоју града од друге половине 18. века. Њена трагедија је историјска, људска, али и трагедија духа једне урбане средине која је осиромашена и лишена доприноса оних који се никада нису вратили са страдалног пута, на који су их послале слуге фашизма и нацизма“, истакао је Бакић.

Подсетио је да се ове године обележава и осам деценија од почетка најгорег периода у историји Суботице, окупације која је, како је рекао, за само три године нанела тешке ране свим заједницама у овом граду, како онима који су били мета прогона, тако и онима у чије име је окупатор чинио злодела.

„Зато никада не смемо да заборавимо ни 12. април 1941. године, који је наговестио све ужасе шовинизма који је завладао и страдања која су за јеврејску заједницу кулминирала на данашњи датум, 1944. године. Зато ћемо увек славити 10. октобар те године, дан када је Суботица ослобођења највећег зла које је икада морала да трпи“, казао је Бакић.

Нажалост, само нешто преко хиљаду Јевреја је преживело окупацију, навео је он и додао да је са сталним опадањем њиховог броја после рата пропадао и бисер јеврејске културе и  вере – суботичка Синагога.

14366_2.jpg

„Она је рат такође преживела, за разлику од једног од њених твораца, архитекте Марцела Комора, кога су нацисти убили новембра 1944. године. Овај храм био је деценијама након тих трагичних година попут сирочета. Несхватљиво је дозвољено његово потпуно пропадање. Све се то променило 2018. године, заједничким трудом Србије и Мађарске, председника Вучића и премијера Орбана. Обновом суботичке Синагоге обе земље су показале,  конкретно али и симболички, колико вреднују јеврејску заједницу и културу и колико поштују жртву јеврејског народа“, подвукао је Бакић.

Нагласио је да смо сада у једном новом периоду у којем Јевреји Суботице имају добру основу за обнову и јачање своје заједнице која је велики потенцијал за развој овог града, као мост ка јеврејском свету у којем увек могу поносно да истакну да су из места у којем стоји велелепна, друга по величини, а можда и прва по лепоти Синагога у Европи.

„Тиме заиста можемо да се похвалимо пред светом, али и пред сенима страдалих којих се данас са пијететом сећамо. Јер нема бољег доказа да злочинци нису успели у свом науму да лише заувек Суботицу Јевреја и јеврејске културе. У томе је и утеха данас за све нас. Нека је вечан помен нашим страдалим суграђанима”, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

Присутнима у Синагоги обратили су се и Иштван Боџони, директор RTV Pannon, председник Јеврејске општине Суботица, Јошуа Штајнфелд, и главни рабин Јеврејске заједнице у Србији, Исак Асиел.

14366_3.jpg

Венац  на споменик страдалим Јеврејима у дворишту Синагоге у име града Суботице положили су градоначелник Стеван Бакић и заменик председника Скупштине града Суботице Небојша Црногорац, а у име Севернобачког управног округа начелник Округа Бојан Шоралов. Венце су положили и представници конзуларних представништава, јеврејских општина, националних савета и појединих  организација и удружења.

14366_4.jpg

У име суботичке локалне самоуправе венац на споменик страдалим Јеврејима код некадашњег гета, на Тргу јеврејских жртава, положили су Небојша Црногорац и члан Градског већа Срђан Самарџић.  

14366_5.jpg