Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен Дан Школског центра са домом ученика „Доситеј Обрадовић“

17.06.2021.

Пригодним програмом, уз присуство ученика, наставника и бројних гостију данас је у суботичком Школском центру са домом ученика „Доситеј Обрадовић“ обележен Дан школе. Свечаности је присуствовао и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, тим поводом, рекао да је ова школа једна од неколико у нашој земљи која се, још од 1947. године, посебно бави образовањем деце оштећеног слуха.

 14367_1.jpg

„Мало је градова у Србији са таквим спектром образовних и социјалних установа какве раде у Суботици, и то веома успешно. Школски центар са домом ученика 'Доситеј Обрадовић' обавља изузетно важну друштвену мисију рехабилитације, едукативног и професионалног оспособљавања глувих и наглувих лица. То овој установи даје важну социјалну димензију, јер она деценијама помаже генерацијама деце да воде квалитетнији и самосталнији живот“, истакао је Бакић.

Нагласио је да је данас та племенита мисија проширена и на децу са другим сметњама у развоју и да овај школски центар даје велики допринос квалитету специјализованог образовања у овом граду.

14367_2.jpg

„Овом приликом желим да нагласим да и Град Суботица, и ја лично,  изузетно ценимо традицију ове установе, као и све оно што је актуелно од програма и активности. Руководство ове школе може да се ослони на нас и да буде уверено да ћемо увек адекватно подржавати њен рад и тежити да унапредимо услове под којима се он одвија. Доказ те наше подршке је и да смо за 2021. годину определили 2,63 милиона динара за израду пројектно-техничке документацију за реконструкцију ове школе. То би требало да се уради током августа, а након завршетка пројектно-техничке документације предузећемо све да у наредној години дође до реализације тог пројекта. Још једном вам честитам Дан школе”, рекао је градоначелник Бакић.

Директор Школског центра са домом ученика „Доситеј Обрадовић“, Наташа Нимчевић, навела је како се након вишегодишње паузе поново обележава Дан школе и да је привилегија бити део овог колектива поносног што њихова школа носи име просветитеља  и народног учитеља.

14367_3.jpg

„Још поноснији јер смо то име сами бирали 2014. године када смо, у складу са инклузивним трендовима друштва, одбацивали стари назив установе. Иако потпуно различитог значења од онога што је била Доситејева Велика школа, ова наша је 'велика' по много чему. Као што је Доситеј цело своје дело посветио тежњи да 'отвори очи' народу, да га подучи, да му буде од користи, тако и наша школа има сличну мисију: да децу са сметњама у развоју подучи, да им буде од користи, да им уз свакодневна 'наравоученија' олакша живот“, рекла је Наташа Нимчевић.

Присутнима се обратио и Михаљ Вермеш, председник Школског одбора Школског центра са домом ученика „Доситеј Обрадовић“.

14367_4.jpg

Школски центар је установа која има дугу традицију. Основан је 1945. године у Инђији, као први Дом за глувонему децу Војводине, а две године касније премешта се из Инђије у Суботицу. У зграду у којој се сада налази пресељен је 1962. године. Развијајући се, школа је неколико пута мењала име: од Дома и школе за глувонему децу, преко Школског центра за васпитање и образовање слушно оштећених лица – до Школског центра са домом ученика „Доситеј Обрадовић“.