Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Натпутњак на Пачирском путу биће изграђен до краја ове године

21.06.2021.

Државни секретар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Емеше Лалић Урбан, народни посланик и председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint), помоћница министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Анита Димоски, и заменик градоначелника Суботице и некадашњи државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Имре Керн, обишли су данас радове на „Ипсилон“ краку, на натпутњаку на Пачирском путу. Радови су започети 18. јуна 2021. године и требало би да буду окончани до краја ове године.

14375_1.jpg 

Емеше Лалић Урбан се укратко осврнула на динамику радова на изградњи „Ипсилон“ крака и подсетила да је крајем децембра 2019. године пуштен у саобраћај.

„У току експлоатације јавила се потреба за изградњом додатна два натпутњака, један на Пачирском, а други на Миљкутском путу. На Миљкутском путу натпутњак је изграђен 2020. и у децембру прошле године предат на употребу. Ове године предвиђена су  средства у буџету Републике Србије за изградњу натпутњака на Пачирском путу у износу од 250 милиона динара“, навела је Емеше  Лалић Урбан.

Она је објаснила да ће овим пројектом бити изграђен мост од пренапрегнутог бетона изнад аутопута, дужине око 80 метара, ширине око 10,5 метара, и да ће радови бити завршени до краја године.

 14375_2.jpg

„Овим ће се решити проблематика свих корисника овог дела пута првенствено пољопривредника, али и других учесника који користе Пачирски пут“, истакла је државна секретарка Лалић Урбан.

Др. Балинт Пастор је рекао да се изградњом Пачирског натпутњака решава проблем пољопривредних произвођача, ратара, јер ће, како је навео, много брже и јефтиније долазити на своје њиве, односно пољопривредног земљишта.

„Рок за завршетак радова је 180 дана, значи до краја године или до половине јануара наредне године ће се изградити овај натпутњак и тиме ћемо у потпуности заокружити изградњу ’Ипсилон’ крака након више од тридесет година. Захвалио бих се државној секретарки Емеши Лалић Урбан и Имреу Керну, који је сада заменик градоначелника Суботице, а у два мандата је био државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Без њих ови пројекти се не би реализовали. Најбољи доказ за то је да је више урађено у последњих шест-седам година него у претходних 25 година“, нагласио је Балинт Пастор.

 14375_3.jpg

Он је казао да је и помоћница министра за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру, Анита Димоски, заслужна за изградњу за Суботичане битних делова железничке инфраструктуре – пруге Београд-Будимпешта, деонице између Новог Сада и Суботице, односно државне границе, и пруге Суботица-Сегедин.

„Изградња те деонице ће почети следеће године, а пруга Суботица-Сегедин биће изграђена до септембра идуће године. То је за нас  Суботичане веома значајно зато што ће у потпуности довести до просперитета овог нашег краја. Историја је доказала да рејон где пруга пролази, где воз пролази, цвета и у привредном, и у сваком другом смислу, не говорећи о мобилности и о томе да ће Сегедин бити на пола сата, највише 40 минута вожње. То ће и Суботичанима, и свима осталима у потпуности омогућити да станују овде, а да раде или студирају у Сегедину, и обрнуто, што ће довести до повећања цена некретнина и, генерално, просперитета овог краја, од Суботице ка државној граници. Због тога бисмо ми Суботичани требали да будемо захвални Влади Републике Србије,  односно људима који су конкретно допринели завршетку ових за нас изузетно битних, великих инфраструктурних пројеката“, нагласио је др Балинт Пастор.

Имре Керн је подсетио да су му пољопривредници у време када је поново започета изградња „Ипсилон“ крака, као тадашњем државном секретару, рекли да неће дозволити изградњу „Ипсилон“ крака уколико се не реши проблем Пачирског натпутњака.

14375_4.jpg 

„Изузетно ми је драго да после пет година од тих разговора данас стојимо овде и да могу да кажем да смо све учинили да се испуни обећање које смо дали као Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. До краја ове године овде ће бити изграђен натпутњак“, рекао је Имре Керн.

14375_5.jpg