Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Уручена признања „др Ференц Бодрогвари“

22.06.2021.

Председник Скупштине града Суботица др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) вечерас је, на  свечаности у Великој већници Градске куће, уручио дипломе и плакете признања „др Ференц Бодрогвари“. На предлог Комисије за доделу звања и признања, Скупштина града Суботице је на деветој седници, одржаној 6. маја 2021. године донела одлуку да се за истакнуто дело и запажена остварења у 2020. години признање „др Ференц Бодрогвари“ додели Корнелији Голи, драматургу, Силарду Паћију, историчару, и Невени Млинко, професору српског језика и књижевности.

 14377_1.jpg

Обраћање присутнима у Великој већници др Балинт Пастор је започео цитатом Золтана Кодаља, светски познатог композитора, музиколога и музичког педагога: „Култура се не може наследити. Култура предака брзо испарава ако је свака генерација поново не стекне за себе“.

„Цитирао сам Золтана Кодаља како бих истакао колико треба да поштујемо све оне чији рад и професионални приступ доприносе овом  поновном  стицању, очувању и преношењу културног наслеђа предака. Међу њима се међутим посебно истичу личности које то чине на начин да и оне саме стварају вредности, и то вредности, које ће за будуће генерације представљати део њиховог културног наслеђа“, рекао је Пастор.

Навео је како је др Ференц Бодрогвари својим богатим и разноврсним опусом био један од таквих, да је предводио у поновном стицању културе и преношења културе генерацији свога времена, чинећи то посвећено и неуморно.

 14377_2.jpg

„Трагично млад преминуо филозоф, професор универзитета, писац, педагог, активан и у области спорта, аутор је бројних монографија, уџбеника и антологија, коаутор више књига, многих чланака и студија. Био је свестран човек широког интересовања. За тако кратко време створио је животно дело које заслужује велико поштовање и поставља се за пример. Признање које носи његово име јесте знак поштовања његовог доприноса духовном и културном напретку заједнице“, истакао је Пастор.  

Овом се наградом, подсетио је, изражава захвалност према истакнутим младим ствараоцима који свој рад такође стављају у службу поновног стицања културе наших предака, преношења створених вредности и богаћења те баштине. 

„Дајемо им до знања да су нам важни њихови успеси и резултати, да нам значи много што својим стручним, научним и креативним радом доприносе стварању нових вредности, да препознајемо захтевност која их води и квалитет који пружају. Драго нам је што овај град, тако поносан на своју културу, образовање, историју и духовну разноликост, може да се похвали суграђанима, и то младим ствараоцима који су већ дали прилог трајним вредностима, који својим квалитетима премашују остваривање личних професионалних амбиција служећи тако напретку своје заједнице“, нагласио је Пастор.

14377_3.jpg 

Добитници овогодишње награде „др Ференц Бодрогвари“ за свој допринос у развоју културе града су Корнелија Голи,  Силард Паћи и Невена Млинко, – драматуршкиња,  историчар и професорка српског језика и књижевности – навео је Пастор, истичући да они својом стручношћу и тежњама веродостојно доказују да знање, спремност и тежња ка сталним  самоусавршавањем не остају без резултата.

 14377_4.jpg

„Данас славимо њих и захваљујемо им на томе што су својим запаженим остварењима допринели развоју културног живота Суботице и јачању њеног угледа у земљи и иностранству. Нека их и даље мотивише жеља за знањем, надахнуће и радост стварања. Желимо им пуно лепих резултата и много успеха, и нека њихова достигнућа мотивишу и друге младе људе да истрајно раде и стварају у циљу остваривања својих личних тежњи, јер радећи искрено и квалитетно уједно доприносе и културном развоју заједнице“, закључио је др Балинт Пастор.

14377_5.jpg 

Признање „др Ференц Бодрогвари“ се додељује истакнутим културним ствараоцима (не старијим од 40 година) у области књижевности, науке, ликовне, музичке, позоришне и филмске уметности који су својим делима и чињењима допринели развоју културног живота Града, или дали допринос на пољу културе у земљи и иностранству, узимајући у обзир запажена остварења у претходној календарској години.