Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Заједно до решења

25.06.2021.

Данас је у Градској кући, на иницијативу локалне самоуправе, организован састанак са представницима Удружења из области социјалне заштите, родитељима и корисницима услуга „Лични пратилац и персонални асистент“, као и неколицином запослених код пружаоца услуге „Мобилити МГБ“ доо, са којим Град има закључен уговор о пружању ових услуга, како би се сагледали проблеми настали након што је у поступку пореске контроле утврђено да пружалац услуге није вршио обрачун припадајућег ПДВ-а.

14383_1.jpg 

Из наведеног разлога Пореска управа покренула је поступак принудне наплате блокадом рачуна вршиоца услуге, који због тога није у могућности да измири обавезе према запосленима. Од стране Пореске управе је донето Решење којим се успоставља заложно право на потраживањима „Мобилити МГБ“ доо и којим се изричито забрањује Граду Суботици да доспеле обавезе плати по рачуну вршиоцу услуге те се налаже уплата на рачун Пореске управе.

Градоначелник Стеван Бакић, начелница Градске управе и надлежни секретаријати, решени да проблем у коме се пружалац услуге нашао не оставе по стране него крену у његово решавање што пре, у отвореном разговору упознали су присутне да су спремни да учине све да, у складу са законским могућностима, траже решење како  једна од најзначајнијих услуга у области социјалне заштите не би била обустављена. То би, како наводе, довело у питање свакодневно функционисање ове осетљиве категорије становништва.

Градоначелник Бакић рекао је да је одмах упућен допис пружаоцу услуге да се изјасни да ли ће и надаље несметано вршти услугу предвиђену Уговором, јер ће у супротном Град Суботица бити принуђен да раскине наведени уговор и крене у процедуру избора другог пружаоца за услуге лични пратилац и персонални асистента.

 14383_2.jpg

„У одговору који је стигао каже се, између осталог, да 'Мобилити' не може гарантовати несметану реализацију уговора о набавци услуге, те ћемо бити принуђени да уговор раскинемо“, рекла је начелница Градске управе Марија Ушумовић Давчик.

Присутне је занимало да ли постоји начин да Град помогне у новонасталој ситуацији, док се не премости „јаз" који ће наступити у поступку законске процедуре око избора новог пружаоца услуге, а договор је да ће се тражити решење које би, у законским оквирима, било прихватљиво за обе стране.

Сумирајући насталу ситуацију, из локалне самоуправе истичу да је приоритет да деца и одрасли, корисноци услуге, не буду ускраћени за неопходну помоћ и вршење услуге, и да у Удужењима, родитељима, корисницима услуга и запосленима као директним пружаоцима услуга виде партнере у намери да обезбеде квалитетну услугу, ванинституционално најзначајнију у области социјалне заштите.