Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић са мештанима Новог Жедника на стогодишњици села

26.06.2021.

Пригодним културно уметничким програмом данас је у Новом Жеднику обележена стогодишњица села. Честитајући мештанима значајан јубилеј, век постојања, градоначелник Суботице Стеван Бакић подсетио је на почетке насељавања Новог Жедника и том приликом рекао да су у највећем броју оснивачи овог села били добровољци, који су се борили у Српској војсци на Солунском фронту, где су  доспели, преко руских ратишта, напуштањем Аустроугарске војске, која их је присилно мобилисала са њихових вековних огњишта у Лици, Босни и Херцеговини и другим окупираним крајевима током Првог светског рата.

Он је истакао чињеницу да  се око 15.000 ових јунака борило, раме уз раме, са својом браћом из тадашње Краљевине Србије.

„Није чудо онда што се насеље, чију стогодишњицу славимо, званично звало „Генерал Хаџићево“, по Стевану Хаџићу који је командовао Првом српском добровољачком дивизијом. Први добровољци који су дошли на ову земљу, коју су им даровали краљ и захвална отаџбина, били су Личани из околине насеља Срб, па је тако једно од имена које се користило за Нови Жедник било и „Нови Срб“. Личанима су се убрзо придружили и наши људи из Црне Горе, Херцеговине, Босне и Далмације, укупно преко 170 досељених породица. Они су започели складан живот са овдашњим Србима, Буњевцима, Мађарима и Хрватима. Нови Жедник је убрзо постао једно од најразвијенијих досељеничких места, а и данас је препознатљив и перспективан. Град Суботица ће уложити напор да се услови живота овде унапреде и да се развој настави“, рекао је градоначелник Бакић.

То ћемо чинити увек поносни на корен из кога је настало све оно што видимо данас, навео је градоначелник Бакић.

„Корен славних предака, чијим доласком на овај простор ћемо се посебно бавити, у оквиру сарадње Града Суботице са Матицом српском, где је проучавање добровољачких насеља једна од три важне теме споразума који смо закључили са овом угледном установом.У духу културе сећања морамо рећи, да ове године не славимо само век од настанка Новог Жедника, већ обележавамо и осамдесету годишњицу великог страдања његових становника. Од око 1.500 мештана пред Други светски рат, током хортијевске окупације, 230 људи је протерано у логоре, а остали у друге крајеве окупиране отаџбине. Упркос овоме, чак 250 Жедничана је учествовало у ослободилачком покрету широм Југославије, деведесеторо је погинуло, а четрдесеторо је понело Партизанску споменицу. Село је имало и 37 невиних жртава окупаторског терора. Њихових јуначких дела и жртви се сећамо данас са посебним поштовањем – подсетио је Бакић.

Он је нагласио да је после ослобођења било много знаменитих личности, попут народног хероја Милутина Мораче и политичара Николе Кмезића, који су допринели развоју и угледу Новог Жедника.

„Посвећени и успешни мештани и данас се труде да унапреде своје насеље и Град Суботица ће им у томе увек бити поуздан партнер“ – додао је градоначелник Бакић,