Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић: Славимо живот села које има будућност

26.06.2021.

Поводом сто година досељавања Солунских добровољаца у Вишњевац данас је на платоу иза ФК „Ударник“ одржан богат културно уметнички програм. Обележавању овог значајног јубилеја присуствовао је велики број мештана Вишњевца којима је век постојања села честитао градоначелник Стеван Бакић.

„Веома сам срећан што сам данас овде са вама, да заједно прославимо један век од када су ваши преци, солунски јунаци, подигли ово дивно насеље надомак Суботице, рекао је градоначелник Бакић.

Он је, том приликом истакао да се на Солунском фронту борила војска Краљевине Србије, која је прешла Албанију пешке, а у њен састав, крајем 1917. године, ушли су и многи од оснивача овог села, који су били део Српског добровољачког корпуса.

„Ти људи су, са својих српских огњишта под окупацијом Аустро-угарске, најпре мобилисани и послати да ратују против Русије, где су масовно прелазили на њему страну да се боре за цара. Након изласка Русије из рата, Србија је организовала њихово пребацивање на Солунски фронт. Прекаљени добровољци били су од кључна подршка исцрпљеној Српској војсци и дали су велики допринос да се, на јесен 1918, пробије фронт и крене у незадрживо ослобођење наше отаџбине. Са њима су били и многи Срби који су пристигли из Америке и тако је пробој на Солуну био свесрпски подвиг, у којем су учествовали наши људи из свих крајева и сваког завичајног порекла, подсетио је Бакић.

После рата краљ Петар и његов наследник Александар, навео је Бакић, нису заборавили оне који су добровољно бранили и ослобађали Србију.

„Прилика је да поновим једну велику истину, процес аграрне реформе и додељивања земље ветеранима пре једног века, није никога изместио са овог простора. Ваши преци нису дошли на туђе поседе и у туђе куће, него на некадашње пустаре и голе ледине, где су тешком муком и својим поштеним радом стекли и изградили све оно што видимо данас око нас“, подвукао је Бакић.

Пре једног века 219 породица, углавном личких и црногорских Срба, дошло је на овај простор, који је понео назив „Добровољачко село“, а звали су га и „Рит“. Касније се село звало и „Генерал Радивојевићево“ по једном од команданата који је организовао добровољце у Русији. Данас је „Вишњевац“ као да су стари борци, након још једног тешког рата, хтели да се окрену само питомој природи и плодовима мира.

„Ове године се морамо подсетити, као што смо недавно чинили и у бајмочкој Рати, да заједно са слављењем века од почетка колонизације, обележавамо уједно и страдање свих добровољачких насеља, које се збило пре осам деценија. Током окупације у друге крајеве прогнано је 374 мештана Вишењевца, а у логоре 516. У Другом светском рату борило се 159 становника, а погинуло 36, а било је и осморо жртава терора који је окупатор спровео у селу. Број страдалих по логорима никада није утврђен“, казао је Бакић.

На ову велику годишњиц, наставио је градоначелник Бакић, желим да вам кажем да је Град Суботица посвећен како бољитку и напретку свих насеља која су основали солунски јунаци, тако и чувању успомене на њих и на подвиге које су чинили да наш град данас буде богатији, како насељима, тако и људима.

„Са тим циљем смо у споразум који смо потписали са Матицом српском, уврстили проучавање процеса насељавања у двадесетом веку као једну од три велике теме наше сарадње са најстаријом српском научном и културном установом“, казао је Бакић.

Он је подсетио такође да се после ослобођења 1944. године већина мештана  вратила и рекао да смо данас овде да славимо живот овог села које има будућност.

„Град Суботица ће се борити за ту будућност. Велики борац за њу био је и наш драги Слободан Жужић, који је био оличење доброг духа Вишњевца. Његов племенити живот био је до последњег дана посвећен овом месту, а његову успомену ћемо најбоље чувати и славити кроз овакве манифестације, на којима ће он увек бити са нама“, рекао је Бакић.

Градоначелник Стевану Бакићу уручена је захвалница за изузетан допринос у организацији прославе 100 година села Вишњевац.