Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник прославио Видовдан са мештанима Мишићева

29.06.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић присуствовао је 28. јуна прослави Видовдана у Мишићеву, у којем се један од највећих српских верских и националних празника обележава као сеоска слава дуги низ година. Свечаност је својим присуством увеличао и Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду и туризам, а били су присутне и чланице Градског већа Миланка Костић и Наташа Алексић, као и Сава Стамболић, шеф Кабинета градоначелника.

14389_1.jpg 

Након парастоса, који је, у спомен свих оснивача села, одслужио презвитер Игор Стакић, парох бајмочки, присутнима су се обратили градоначелник Бакић и покрајински секретар Иванишевић.

14389_2.jpg

Градоначелник је, у свом обраћању, изразио задовољство што је присутан са мештанима на дан њихове славе, нагласивши да је Видовдан државни празник и да га многи обележавају у Суботици али да је то код Мишићана посебна и дуга традиција, која вуче корене до етике солунских јунака, оснивача села. Видовдан је, као пример спремности да се бори и жртвује за отаџбину, њима био посебно важан.

14389_3.jpg

„Није ни чудо, јер су наши људи из Херцеговине, Босне, Далмације, Лике и Црне Горе, који су настанили овај пуст простор између Суботице и Бајмока, били задојени јуначким духом данашњег празника и њиме вођени прошли су невероватан пут – од својих окупираних огњишта, до Солунског фронта и коначно мирног живота у овом селу, које су назвали по свом команданту, војводи Живојину Мишићу.

14389_5.jpg

Ове године су Нови Жедник и Вишњевац већ прославили век од свог настанка 1921. године, а братско и јуначко Мишићево ће свој јубилеј имати 2025. године, чему се у напред радујем и надам се да ћемо до тада, као Град, додатно унапредити живот у њему, отворити нове перспективе туризма, а и попунити нешто празних кућа. Управо данас, на Видовдан, кренула је велика акција Владе Републике Србије, која је определила 500 милиона динара за младе парове који желе да купе кућу на селу. Таква ће озбиљна и одговорна политика помоћи да и у Мишићево дођу неки нови млади људи и помогну његов развој.“ – истакао је градоначелник Бакић.

14389_6.jpg

Он је подсетио да је ове године Град Суботица достојно обележио осам деценија од страдања становника Мишићева и бајмочке Рате, које је почело 1941. године, када је целокупно становништво протерано у друге крајеве или у логоре, где је страдало 26 Мишићана, док је 14 погинуло у борби са окупатором.
„Посебно поздрављам данас Симу Росића, последњег сведока логорске голготе мештана, коју је он прошао као седмогодишњи дечак, а многи његови вршњаци се нису вратили. Захваљујући владики бачком Иринеју Ћирићу и великим Суботичанима др Милошу Рафајловићу и проти Станиши Михајловићу, који су заједно са угледним Сомборцима и Новосађанима предводили акцију спашавања српске деце, 3000 њих је ипак спашено и то је најважнија неиспричана прича српског јединства и солидарности. Град Суботица неће више никада такве примере прећуткивати и заборављати, већ ћемо их памтити, славити и о њима говорити, на Видовдан и при свим нашим свечаностима.“ додао је Бакић.
Градоначелник је закључио, обавештавајући окупљене да је Град Суботица закључио споразум о сарадњи са Матицом српском, где ће једна од кључних тема бити проучавање богате историје насељавања пустих простора око града, од стране предака данашњих мештана и њиховог доприноса развоју Суботице.
Пожелевши свима још једном срећну славу, градоначелник се, након окончања културно-уметничког програма, прикључио мештанима у пријатном дружењу и разговору код Дома културе у Мишићеву.