Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић: Молим Суботичане да се вакцинишу

29.06.2021.

Поштовани грађани Суботице,

Јасно је да смо неке битке против корона вируса добили, захваљујући великом труду свих чинилаца нашег државног система. Ситуација је много боља него претходних месеци али то је, нажалост, изазвало превелико опуштање и стопа вакцинације у нашем граду је драстично опала.
Овим путем позивам, нарочито младе, Суботичане да дођу на пункт за имунизацију у Новој општини и вакцинишу се неком од понуђених вакцина. Све су доступне и није потребна посебна пријава, осим за „Спутњик V“ за који је потребно пријавити се путем портала електронске управе: https://imunizacija.euprava.gov.rs/ или на број телефона: 0800 222 334.

 14390_1.jpg


Морам да подсетим да је у нашем граду, закључно са 27. јуном са обе дозе вакцинисано 44.073 Суботичана, што је 39,6% становника и то рачунајући по реалној процени тренутног стања, а не по резултатима пописа од пре једне деценије.
Са тренутним бројем вакцинисаних наш град, који је пети по величини у Србији, није у првих пет по стопи имунизације. То је забрињавајућ податак, не због неке потребе да се надмећемо или доказујемо, већ због медицинске чињенице да, без имунизације 70 – 90% грађана, нећемо моћи да очекујемо потпуни нестанак вируса из наше средине.
Што дуже вирус опстаје међу онима који нису вакцинисани, повећава се могућност појаве нових сојева и све је изгледније да ће се епидемиолошка ситуација у нашем граду драстично погоршати на јесен.
Подсећам да сваки дан и даље имамо смртне случајеве у земљи, а да је међу онима који су примљени у болнице највећи број невакцинисаних. Поражавајуће је што је стопа вакцинације много боља у неким земљама које су касније добиле вакцине од Србије. Не смемо дозволити да, након многих битака које су добили наши лекари, изгубимо рат против корона вируса. Зато апелујем на оне који нису примили вакцину, да се не поводе за сулудим теоријама које подривају здравствену безбедност земље и угрожавају животе, већ да учине оно што је најбоље за њихово здравље и здравље свих у Србији и приступе вакцинацији.
У Суботици,
29.6.2021. године

ГРАДОНАЧЕЛНИК
Стеван Бакић