Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Најављена 11. седница Скупштине града

30.06.2021.

Председник Скупштине града др Балинт Пастор данас је на прес-конференцији у Медија-центру у Градској кући најавио 11. седницу Скупштине града која је заказана за четвртак, 1. јул 2021. године. Одржавање седница Скупштине града сваког првог четвртка у месецу полако је постала пракса, а према речима председника Скупштине града таква пракса има одређене бенефите - нема пуно тачака дневног реда, седнице не трају дуго и сви имају прилику да кажу све што мисле о свакој тачки дневног реда.
„На сутрашњој седници Скупштине града донећемо Одлуку о додели звања Почасни грађанин и признања Про урбе, где имамо три добитника. Комисија за доделу признања једногласно је донела  одлуку о предлозима али последњу реч увек има Скупштине града, значи сутра ће, надам се, ове одлуке бити усвојене великом већином. Један од добитника награде Про урбе је др Шили Ендре он је  професор на Универзитету у Оксфорду и  пре неколико месеци је постао члан Британског краљевског научног друштва које  је основано 1660. године – нагласио је др Балинт Пастор.
Др Шили Ендре похађао је основну школу у Суботици, где је завршио и Гимназију, тада „Моша Пијаде“, данас „Светозар Марковић“, дипломирао је, магистрирао и докторирао на Природно математичком  факултету у Београду и након тога  се запослио на Универзитету у Оксфорду, истакао је др Балинт Пастор.

14392_1.jpg

„Интересантан је податак да је његов професор у Гимназији био  Михаљ Вермеш и он је рекао да би  Ендре Шили добио сигурно Нобелову награду из математике када би она постојала али из математике  се не додељује Нобелова награда.  Све ово говорим да би се видело о каквом научнику се ради и заиста мислим да ми Суботичани можемо да будемо поносни на њега. Сматрам да је изузетно добро што ће град тај његов рад препознати и доделити му награду Про урбе“, рекао је др Балинт Пастор.
Илдико Ловаш је као списатељица, некадашњи члан Градског већа за културу, чланица Извршног одбора Националног савета мађарске националне мањине много тога учинила за град, а њено име се везује за оснивање Арт биоскопа "Лифка" и  оснажење позоришта „Деже Костолањи“, навео је др Балинт Пастор.
„Трећи добитник односно награђени признањем Про урбе је неформално удружење „Наше мало је неком све“. Чланице ове неформалне групе су за веома кратко време без икакве личне користи, волонтерски помогле многим људима који нису у могућности да обезбеде за себе и своју породицу најосновније потрепштине“, објаснио је председник Скупштине града.
Почасни грађанин ће бити Томислав Караџић који је  предузетник, почасни председник Фудбалског савеза Србије, који је много учинио и за  фудбал у Србији.
„Мислим да довољно говори податак да је пре њега једини почасни председник Фудбалског савеза био Миљан Миљанић, који је био  великан у свету фудбала“, рекао је др Балинт Пастор наглашавајући да му је драго што су ова лица предложена за награде.
Осим Одлука о додели звања Почасни грађанин и признања Про урбе на дневном реду сутрашње седнице Скупштине града, како је навео др Балит Пастор биће и два  Решења о давању сагласности на измењени програм Јавног предузећа „Погребно“ и доо „Парк Палић“.
„Имаћемо неколико персоналних решења, а у некој малој мери измениће се Пословник Скупштине града. С једне стране ускладиће се Пословник са Статутом града након увођења буњевачког језика у службену, равноправну употребу и ускладиће се једна одредба Пословника са измењеним Законом о култури“, рекао је др Балинт Пастор.
Он је такође најавио да ће се августовска седница Скупштине града одржати 5. августа уколико за њено одржавање буде потребе и материјала, да ће свечана седница Скупштине града бити одржана 1. септембра на Дан града због чега ће редовна седница бити одржана 9. септембра.