Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана 11. седница Скупштине града

01.07.2021.

На 11. седници Скупштине града Суботице, одржаној данас у Великој већници Градске куће, укупно је усвојено 11 тачака дневног реда. Већином гласова (49 за, 5 против и ниједан уздржан) звање Почасни грађанин припало је  Томиславу Караџићу, предузетнику и почасном председнику Фудбалског савеза Србије док су др Ендре Шили предавач на Оксфорду и члан Британског краљевског научног друштва, Илдико Ловаш, писац, професор мађарског језика и књижевности и  Дана Радомировић, Јосипа Рончевић и Тијана Мијовић,  чланице неформалног удружења грађана “Наше мало је некоме све” понели признање Про урбе. Признања ће лауреатима бити додељена поводом Дана града - 1. септембра, на свечаној седници Скупштине града.

 14395_1.jpg

Обраћајући се медијима градоначелник Суботице Стеван Бакић је рекао да данашњу одлуку да звање Почасни грађанин припадне Томиславу Караџићу  не сматра доделом награде већ исправком неправде.
„Ово звање Томислав Караџић је својим заслугама требао да понесе одавно, јер се ради о једном од најуспешнијих привредника и спортских радника како Суботице тако и Србије, а у  спортском смислу и ван граница Србије. Чули смо одређене примедбе од једног малог броја опозиционих одборника, неутемељене, засноване на цитатима неких навијачки острашћених изјава, новинарским чланцима, што не може да говори о једном животном веку какав је животни век Томислава Караџића. Он је добитник низа светских признања попут златне плакете UEFA, а добитника такве награде је јако мало. Почасни је председник Фудбалског савеза Србије. Ту титулу је имао само покојни Миљан Миљанић и нико више.  Добитник је и мајске награде, затим награде „Јован Микић Спартак“. Иза себе је одлазећи са позиције председника Фудбалског савеза Србије оставио један од најлепших тренинг центара у Старој Пазови. Помагао је многима у овом граду али је то чинио тихо и ненаметљиво - нагласио је градоначелник Бакић.

14395_2.jpg

Такође,  већином гласова (52 за , ниједним против и једним уздржаним), констатовано је да је предлог за доделу признања Про урбе усвојен. О добитницима признања Про урбе данас су се са говорнице у Великој већници Градске куће чуле само речи хвале. Одборници су посебно истицали блиставу каријеру академика др Шили Ендреа, напомињали су велики допринос Илдикo Ловаш као писца и културног делатника овог града и са задовољством објашњавали допринос неформалног Удружења грађана  “Наше мало је некоме све”.
Председник Скупштине града честитао је добитнику звања  Почасни грађанин и добитницима признања Про урбе и притом се захвалио градоначелнику и свим одборницима који су учествовали у расправи поводом ове две тачке дневног реда.

14395_4.jpg

„Суздржао сам се, ни реч нисам рекао али мислим да је расправа без обзира на разлике била достојанствена и у границама нормалног политичког дискурса”, рекао је председник Скупштине града др Балинт Пастор. .
Осим Одлука о додели звања Почасни грађанин и признања Про урбе на данашњој седници Скупштине града  донета су, између осталог, и два  Решења о давању сагласности на измењени програм Јавног предузећа „Погребно“ и доо „Парк Палић“, донета је и Одлука о изменама и допунама  Пословника Скупштине града Суботице, као и неколико персоналних решења.

14395_5.jpg