Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Град Суботица води одговорну и активну родну политику

02.07.2021.

Суботица је међу најбољима у Војводини у погледу родне равноравности, односно учешћа жена у органима јавне управе,  али још увек има простора да се та слика поправи – речено је на данашњем Консултативном састанку и фокус групи на тему „Жене, мир, безбедност“.

14400_1.jpg

Састанак чија је тема била примена Резолуције Савета безбедности УН 1325 водила је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, а на њему су учествовали представници Суботице, Новог Сада, Новог Кнежевца, Чоке, Апатина, Кикинде, Врбаса, Алибунара...

14400_2.jpg

- Питање родне равноправности се често маргинализује, па чак и банализује, што никако није циљ нити пут ка достизању родне равноправности.  Драго ми је што се фокус група одржава у средини која завређује да се говори о овој важној теми, јер је Суботица град у коме се негује мултикултуралност и где влада добра атмосфера суживота и поштовања свих различитости које су у темељу нашег друштва – нагласила је Бранкица Јанковић.

14400_4.jpg

- У Суботици је претходних неколико година направљен значајан помак у питању учешћа жена у процесу одлучивања, иако још увек има места за даљи напредак - истакла је Јасмина Стевановић, секретар Секретаријата за друштвене делатности. – Помака има у локалним механизмима унутар локалне самоуправе који су можда и најважнији и први степен ка остваривању националне стратегије родне равноправности. Град Суботица спроводи веома одговорну и активну родну политику која се огледа кроз области као што су омладинска политика, образовање, културе, социјалне заштите, и остваривање права националних мањина. Циљ је свакако да се локални механизми подигну на виши ниво, па ће самим тим и примена стратегије за родну равноправност бити на вишем нивоу.

14400_3.jpg

Она је истакла да  родно одговорну компоненту уводимо у област омладинске политике, али и у област предшколског образовања, основног и средњег образовања.
„У буџету је највећи део средстава усмерен ка овом циљу  оријентисан на подршку  у области образовања, културе, спорта и социјалне помоћи, јер смо  мишљења да је родно одговорна политика најпримењивија  у тим областима" , рекла је Стевановић и додала:
„Спремни смо да радимо на локалу по питању унапређења локалних механизама, јер смо свесни чињенице да је  остваривање родно одговорне политике  кључно у примени Националне стратегије у области родне равноправности, односно да је  локал  први али можда најзначајнији степеник."

Повереница Бранкица Јанковић  рекла је да без избалансираног учешћа жена и мушкараца нема напретка ни у једном друштву. Она је истакла да и унапређење законског оквира ствара добре предуслове за побољшање у области родне равноправности.
Подсетила је и на недавно усвојен Закон о родној равноправности, и посебно поздравила измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом, на чије измене се дуго чекало, а које су коначно усвојене.