Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић пожелео жетеоцима обилну жетву

03.07.2021.

У оквиру програма обележавања националног празника Буњеваца  „Дана Дужијанце“ чија се завршна свечаност одржава 15. августа, данас је на салашу породице Мирка и Славице Бабичковић и на њиви Јосе и Ане Цвијанов организован рис. Овом приказу обичаја кошења жита код Буњеваца присуствовали су Милинка Хрћан, помоћница покрајинског секретара за националне мањине-националне заједнице, Стеван Бакић, градоначелник Суботице, Бојан Шоралов, начелник Севернобачког управног округа, Хајналка Богнар Пастор, члан Градског већа задужена за област пољопривреде и многи други гости,
Поздрављајући домаћине и присутне госте градоначелник Суботице Стеван Бакић изразио је задовољство што је данас на рису, на имању, како је рекао, добрих домаћина и навео да је од свих свечаности и обичаја који воде ка Дану Дужијанце, рис свакако најважнији.

 14401_1.jpg

„Косећи жито, на начин како су то ваши преци чинили, ви чувате успомену на њих, негујете обичаје али се истовремено сви подсећамо колико је било потребно труда, марљивости и физичке снаге, да се пожање жито са непрегледних бачких њива, рекао је градоначелник Бакић испраћајући жетеоце на њиву.

14401_2.jpg

Најважније је, рекао је градоначелник,  да овај обичај подсети младе да је рис био велика обавеза.
„Док су домаћини косили, остали чланови породице су скупљали жито, правили снопове, припремали ужину. Цео дан су проводили на њиви, сложно радећи на сунцу, јачајући породично заједништво улагали су максималан труд како би подигли своју децу и обезбедили своје домаћинство“, подсетио је Бакић.

14401_3.jpg

Пожелео бих вам добар рис, обилну жетву и да се заједнички радујемо сусрету на Дану Дужијанце, подвукао је Бакић и додао да Град Суботица, односно Варош Субатица, сада и званично на буњевачком језику ће увек бити ту да подржи рис и све свечаности овог типа као  и држава Србија која је поносна на богате националне традиције.

14401_4.jpg


За Секретаријат за прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, према речима Милинке Хрћан  од изузетног је значаја одржавање празника од националног значаја.
„То је пре свега важно за очување мултиетничког карактера Војводине. Покрајина овакве манифестације  финансијски подржава преко конкурса који се расписују обично почетком године“, казала је Хрћан.
Сузана Кујунџић Остојић захвалиала се Стевану Бакићу, Милинки Хрћан, Бојану Шоралову, Хајналки Богнар Пастор, организаторима и учесницима ове манифестације као и свим присутним и изразила задовољство што су  Буњевци дочекали и ову 2021. годину да рис направе баш онако како треба од почетка до краја.
„Трудимо се да сачувамо овај обичај, а са друге стране да окупимо људе, пољопривреднике и да чујемо шта је то што су њихови проблеми у послу којим се они баве“, рекла је Сузана Кујунџић Остојић.

14401_6.jpg

14401_7.jpg

14401_8.jpg

14401_9.jpg

14401_10.jpg