Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелнику Бакићу уручен „кључ Балкана“ у Морахалому

08.07.2021.

Градоначелнику Суботице Стевану Бакићу уручен је, на свечаности одржаној у Српском културном центру „Коло“ 8. јула, „кључ Балкана“ – симболично признање Града Морахалома, којим ово познато туристичко место у Мађарској успоставља сарадњу са градовима и општинама са територије Републике Србије.

Свечаности су, поред градоначелника Бакића, присуствовали и заменик градоначелника Имре Керн, председник Скупштине града Балинт Пастор, помоћнице градоначелника Загорка Панић, Весна Босанчић и Жужана Магоши, чланице Градског већа Миланка Костић, Хајналка Богнар Пастор, Чила Голи, затим начелница Градске управе Марија Ушумовић Давчик и њена заменица Агота Балинт, као и шеф Кабинета градоначелника Сава Стамболић и шефица Службе за скупштине послове Викторија Богар.

Осим суботичке делегације, на свечаности су били присутни и високи гости – Пал Немеши, повереник Владе Мађарске, Александар Фаркаш, аташе у Амбасади Републике Србије у Будимпешти, Симо Салапура, градоначелник Зрењанина, Габријела Маслеша саветница у Сектору за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте Министарства културе и информисања Србије, као и домаћин, Золтан Ногарди, градоначелник Морахалома.

Симболички кључ је први пут предат једној локалној самоуправи приликом оснивања Српског културног центра „Коло“ у Морахалому 2019. године, када га је преузео Град Зрењанина, који га је, на данашњој свечаној церемонији, вратио домаћину, да би одмах био предат Граду Суботици.

Град Морахалом доделом овог својеврсног признања омогућава његовом носиоцу да, током следећих годину дана, у СКЦ „Коло“ презентује своје културно наслеђе, организује свечаности, пословне и културне сусрете, све у циљу јачања прекограничне сарадње Србије и Мађарске.

Церемонији доделе у свечаној сали културног центра претходила је јутарња молитва, којом је у капели „Живоносни источник“, која се налази у оквиру центра, началствовао протонамесник Далибор Миленковић, парох сегедински, који је у својој беседи срдачно поздравио окупљене и пожелео добру сарадњу Суботици и Морахалому.

Након што је камерни оркестар Суботичке филхармоније интонирао химне Србије и Мађарске, уследио је свечани програм. Градоначелник Бакић је, примајући кључ од домаћина, поздравио све присутне и подсетио да је Град Морахалом наменио Суботици „кључ Балкана“ у 2020. години, али да сама суштина признања, једногодишња културна размена, није могла бити остварена због пандемије корона вируса.

Имајући у виду успехе Србије и Мађарске у обуздавању пандемије, градоначелник је изразио уверење да ће, до јула 2022. године, бити реализовано много квалитетних суботичких садржаја у Морахалому.

„Иако је Суботица тако близу Морахалома, она заиста јесте „Балканска капија“ за грађане Републике Мађарске. Наш урбани живот, богат различитостима, ствара 26 нација. Суботица је јединствен спој словенске и мађарске културе, које је вековима обликују, заједно са римокатоличким, православним, протестантским и јеврејским  верским наслеђем. Наш град је и Србија у малом, где ће гости из Мађарске моћи да осете наговештај свега онога што могу открити о њој када наставе даље ка југу.“ Истакао је градоначелник Бакић.

Он је потом нагласио улогу државног руководства Србије и Мађарске у јачању билатералних односа двеју земаља:

„Најбољи односи наше две земље као и српског и мађарског народа, за које су посебно заслужни председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан, рађају управо овакве плодове сарадње. Мађарски културни центар на Палићу и српски у Морахалому су мостови који ће омогућити додатно зближавање и боље упознавање. Када се томе додају и велики инфраструктурни пројекти повезивања, попут брзе железничке везе Београда и Будимпеште или Суботице и Сегедина, можемо рећи да су потенцијали за додатне заједничке активности огромни. Не постоје границе за напредак привредне, туристичке и културне размене између Србије и Мађарске.“

Градоначелник је даље истакао да се од вредних, посвећених и креативних становника малог али поносног Морахалома може много научити, те да су квалитет живота и организованост туризма у овом месту заиста по највишим стандардима, као и гостопримство домаћина.

„Осим пешчаре, која нас повезује географски, Суботицу и Морахалом вежу и иста вредносна опредељења – да се очувају и славе аутентичне традиције ових простора, уз динамичан развој и отвореност за све оно што може да унапреди и оснажи наше градске и сеоске заједнице. У име свих грађана Суботице, захваљујем на признању које сте нам доделили и могућностима које оно отвара.  Хвала Вам и на овом срдачном пријему и прилици да се упознамо и разговарамо о будућој још бољој и садржајнијој сарадњи.“ Закључио је своје обраћање градоначелник Стеван Бакић.

На свечаном ручку који је уприличен након уметничког програма у извођењу камерног оркестра Суботичке филхармоније, градоначелници Бакић и Ногради водили су изузетно конструктиван и срдачан разговор, у којем је истакнута велика спремност на међусобну сарадњу. На запажање градоначелника Ноградија да је Морахалом „мали брат“ Суботице у билатералним односима Србије и Мађарске, градоначелник Бакић је истакао пуну једнакост два града и нагласио да ће суботичка локална самоуправа учинити све да буде достојна симболичког кључа који јој је додељен и сарадње коју отвара, изражавајући наду да ће се, у наредних годину дана, два града додатно зближити и дати свој допринос најбољим односима Србије и Мађарске. Два градоначелника су разменили позиве да се посете Морахалом, односно Суботица, истичући да ће бити један другом срдачни домаћини.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, у свом говору се осврнуо на годину дана сарадње овог банатског града са Морахаломом. Говорио је и о најбољим односима две земље, улози председника Вучића и развојним инфраструктурним пројектима у Зрењанину, нарочито аутопуту Београд – Зрењанин – Нови Сад, који ће на најбољи начин повезати овај град са севером земље и нашим мађарским пријатељима. Он је Суботици пожелео срећну и плодну сарадњу са Морахаломом, у оквиру пројекта „Капија Балкана“.

Представник мађарске владе, господин Немеши, у свом обраћању је издвојио Морахалом као пример добре праксе максималног коришћења државне границе као компаративне предности у развоју, наводећи да ће Влада Мађарске наставити са пројектима за развој свог јужног региона и његову сарадњу са Србијом, са посебним акцентом на демографији.

Градоначелник Морахалома, Золтан Ногради, изразио је захвалност амбасадору Србије господину Тодорову и његовим сарадницима на праћењу и подршци у изградњи и отварању СКЦ „Коло“. Захвалио се и Српској самоуправи у Мађарској која је један од мостова сарадње. Истакао је да, иако се другачије молимо и певамо на различитим језицима, заједно водимо бригу о овом подручју на којем заједно живимо. Нагласио је успехе у изградњи нових градничних прелаза, културних установа и других пројеката који ће повезати пограничне регионе, у припреми за време у којем неће више бити граница на овом простору, а које ћемо дочекати спремни и у најбољим односима. Он је срдачно поздравио градоначелника Суботице и уручио му „кључ Балкана“.