Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић отворио Такмичење рисара

10.07.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић, данас је био гост на Такмичењу рисара, које се преко педесет година одржава у Ђурђину, као најважнији програм који претходи традиционалној жетелачкој манифестацији Дужијанци, која се одржава у августу.

14416_1.jpg

Организатори, из Удружења буњевачких Хрвата „Дужијанца“ срдачно су дочекали градоначелника Бакића, члана Градског већа Срђана Самарџића и шефа Кабинета градоначелника Саву Стамболић код цркве Светог Јосипа Радника у Ђурђину. Међу истакнутим гостима су били и чланица Градског већа Хајналка Богнар Пастор, директорица ЈКП „Погребно“ Весна Прћић и директор ЈКП „Чистоћа и зеленило“ Слободан Милошев.

14416_2.jpg

Након поздрављања гостију, градоначелник се на каруцама одвезао до простора где ће бити одржано такмичење, заједно са председником УБХ „Дужијанца“ монсињором др Андријом Анишићем, где је уприличен традиционални рисарски доручак на сену, са послужењем карактеристичним за тешки рад у пољу који су обављали жетеоци.
Након доручка, такмичари су заузели своја места, обучени у аутентичну ношњу и опремљени традиционалним алатима за жетву, а градоначелник Бакиће је посебним звоном огласио такмичење отвореним.

14416_3.jpg

Пре тога градоначелник се обратио окупљенима:
„Захваљујем се организаторима што су ме позвали на ову лепу манифестацију, која истрајава преко педесет година у свом настојању да традиционалном рису придода и елемент здравог надметања у жетелачкој вештини. Зачетници ове свечаности су добро приметили да ће младе људе посебно мотивисати такмичарска димензија, да кроз њу сачувају од заборава праксе својих предака.“

14416_4.jpg

Он је даље посебно истакао допринос госпође Марије Кујунџић, која већ тридесет година учествује у организацији такмичења и даје немерљив допринос очувању традиције. Такође је посебно поздравио и овогодишњег домаћина Марина Скендеровића.

14416_5.jpg

„Посебно ми је драго што смо сабрани овде у Ђурђину, који је већ дуго домаћин овог такмичења, по којем је постао препознатљив и познат и ван локалних оквира. Град Суботица ће увек бити ту да вас подржи у одржавању како ове манифестације, тако и самог сеоског начина живота, који је основ успешне пољопривреде али и велики туристички потенцијал, што најбоље показује и сама Дужијанца, као светковина која је постала један од симбола Суботице и са којом можемо да се поносимо и у 21. веку. Желим Вам добар рис, квалитетно надметање и наравно, да најбољи победи“, поручио је градоначелник Бакић непосредно пре отварања такмичења.

14416_6.jpg

Монсињор др Андрија Анишић, председник УБХ „Дужијанца“ истакао је значај ове манифестације са дугом традицијом, а посебну њену улогу да оно што негује преноси на младе, који све више учествују. Додао је да кроз радионице и посвећен рад великих рисарских шампиона попут Стипана Кујунџића, рисарска вештина има будућност и у модерном времену. Он је подсетио да прошле године није могло бити уобичајеног свечаног такмичења због пандемије и изразио задовољство што је ове године и поред невремена које је погодило Суботицу претходно вече, време послужило и традиција се наставила у пуном обиму.

14416_7.jpg

14416_8.jpg

14416_9.jpg

14416_10.jpg

14416_11.jpg

14416_12.jpg

14416_13.jpg