Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржано 7. Вече Републике Српске

11.07.2021.

Седмо вече Републике Српске, у организацији Завичајне заједнице Републике Српске Суботица, одржано је, вечерас, у препуној сали Студентског одмаралишта на Палићу. Обраћајући се присутнима на овој свечаности градончелник Стеван Бакић честитао је Завичајној заједници што је успела да створи и одржи једну лепу традицију која се по седми пут одржава у Суботици.

“Овај догађај данас заузима своје место у календару нарочито важних свечаности Града Суботице. Ове године славили смо један век од првог насељавања наших људи са српских простора Босне и Херцеговине у околину града. Они су, заједно са солунским јунацима из других српских крајева, на празним ливадама подигли Вишњевац и Нови Жедник, као и Бачко Душаново и Мишићево, који су настали нешто касније”, рекао је градоначелник Бакић.

Долазили су наши људи и после Другог светског рата али никада тежа срца него од 1990. до 1995. године, навео је градоначелник.

“Тешко искуство напуштања својих огњишта ублажила је Суботица својим гостопримством. Наш град је данас дом многим успешним људима пореклом из Републике Српске, који се труде да очувају и ојачају своје везе са завичајем али и да га повежу са градом у којем живе. Посебно нас радује што све више младих са тих простора студира баш у Суботици и узима учешћа у раду завичајних удружења”, истакао је Бакић.

Мало је познато, да је прво Српско православно певачко друштво „Слога“ у Сарајеву, 1889. године основао суботички Србин, др Јован Пачу, који је тамо службовао као лекар. Овај његов успех утицао је да се слична друштва оснују широм Босне и Херцеговине. Пачу је, због сталног малтретирања од стране полиције, морао да напусти Сарајево 1892. године, подсетио је Бакић.

“Тада, као и данас, многима смета наше јединство али ми се њиме поносимо. Следећи политику председника Александра Вучића, ми изражавамо своју љубав према Републици Српској на сваком месту и у свако доба. Иза осећања следе конкретна дела и подршка у свакој сфери живота. Таква подршка омогућила је и стабилно трајање традиције једне овакве вечери, баш у последњих седам година, током којих снажно јача партнерство Србије и Републике Српске”, нагласио је градончелник Бакић.


Отац Драган Стокин истакао је важност оваквог сабирања и благосиљао скуп.

Присутнима је добродошлицу и угодно вече осим градоначелника пожелео и председника Скупштине Завичајне заједнице  Мирослав Каран. Свечаности су присуствовали  и члан Градског већа задужен за област привреде Срђан Самарџић, градоначелник Сомбора Антонијо Ратковић, председници општина Бачка Топола Саша Срдић и Малог Иђоша Марко Лазић, начелник Севернобачког управног округа Бојан Шоралов и многи други гости.