Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић: Вакцинација је једино решење

16.07.2021.

Поштовани грађани Суботице,

Oдмах желим да изнесем суштину поруке коју вам упућујем – само кроз већу стопу вакцинације ћемо успети да држимо под контролом епидемиолошку ситуацију и да наставимо да организујемо све оне манифестације и окупљања на која смо у граду навикли, а која се 2020. године нису одржала. Број заражених се поново повећава и заиста апелујем још једном на све Суботичане, нарочито младе – да се вакцинишу и омогуће да задржимо овај степен нормалног градског живота, који сигурно неће бити одржив уколико се не повећа обухват имунизације.

Од тренутка када сам упутио претходни апел, крајем јуна, у Суботици се вакцинисало још 1.633 особе другом дозом, док је 1.495 људи примило прву дозу вакцине. Закључно са данашњим даном укупно је 45.706 Суботичана примило обе дозе вакцине. То чини 41,07% од укупног броја становника града, рачунајући по реалној процени тренутног стања, а не по попису од пре једне деценије. Тај резултат је испод републичког просека и недовољан је за реално очекивање да епидемиолошка ситуација остане на тренутном нивоу током наредних месеци.

Зато још једном апелујем на све суграђане који се нису вакцинисали да дођу на пункт за имунизацију у Новој општини и вакцинишу се неком од понуђених вакцина. Све су доступне и није потребна посебна пријава, осим за „Спутњик V“ за који је потребно пријавити се путем портала електронске управе: https://imunizacija.euprava.gov.rs/ или на број телефона: 0800 222 334.

Поново подсећам да без 70 до 90% вакцинисане популације нећемо имати квалитетну заштиту од вируса и да ће до краја године сигурно још Суботичана теже оболети од COVID-19 заразе, коју бисмо сви волели да заборавимо али је то управо оно што никако не смемо да учинимо.

Чињенице које вам помињем нису нека моја лична нагађања и претпоставке, него подаци које су ми предочили наши локални и национални медицински стручањаци. Моја је дужност да јавност упознам са оним што медицина указује да ће се догодити уколико не искористимо једино средство које имамо против овог вируса, а то је вакцина. Нови делта сој додатно усложњава ситуацију и повећава неизвесност. Поновно обољевање већег броја људи имаће своје законске последице и морате знати да ћемо бити дужни да опет уводимо ванредну ситуацију, да се затварамо и да ограничавамо живот града. То је последња ствар коју ја или било ко од надлежних жели.

Број догађаја и скупова се значајно повећао у претходних неколико месеци. Свима нам је то пријало и сви смо жељни дружења, заједништва, културних, спортских и уметничких садржаја. Одмора и путовања. Зато вас молим да осигурамо да спорт, туризам, угоститељство и култура наставе да функционишу на начин до којег смо дошли, захваљујући онима који су се вакцинисали у претходном периоду. Они који нису нека сада дају свој допринос, ако не због себе, онда због својих ближњих, свог града и своје земље.

У Суботици,

16.7.2021. године

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК
Стеван Бакић