Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

На Водицама одржани „Дани Николе Тесле“

17.07.2021.

У организацији Удружења Личана „Лика“, из Суботице, целодневним културно-уметничким и спортским програмом на Водицама обележени су осми „Дани Николе Тесле“. Градоначелник Суботице Стеван Бакић честитао је организаторима на ентузијазму и посвећености организацији манифестације која негује сећање на човека који је науци дао немерљив допринос.

Ова година је посебна, нагласио је Бакић, јер је 165. годишњица рођења српског и светског генија из Смиљана. Човека који је осмислио не само двадесети век, кроз технологију трофазне струје, него и двадесет и први, кроз постављања темеља за технологију мобилне телефоније и бежичног интернета.

 

„Опште су познате његове научне заслуге али је недовољно позната његова идентитетска утемељеност, нарочито његова веза са овим нашим простором. Када је рођен, Тесла је био грађанин исте државе као и тадашњи Суботичани. Омиљени песник био му је Новосађанин, Јован Јовановић Змај, са чијим радом је упознавао америчку јавност, крајем 19. Века“, рекао је Бакић.

 

Своје поштовање и љубав према великом научнику, хуманисти и родољубу, навео је Бакић, Суботица исказује и једном од значајнијих улица која носи његово име, као што Теслиним насељем називамо и препознатљив део града кроз који она пролази. 

„Данас му ви, његови најближи завичајни наследници, подижете и једно лепо обележје, овде у порти капеле Успенија Пресвете Богородице на Водици. Што је једна посебна симболика, јер је млади Никола одрастао у порти храма, у којем је његов отац Милутин, служио у Смиљану свету литургију. Његов споменик краси и простор испред српске православне цркве у Њујорку, велеграду који му је постао најтрајнији дом. Ви сте, драги Личани, први чувари истине о српству и православљу Николе Тесле. Он ближег рода од вас нема и то вам је посебан понос и привилегија у целом нашем српском народу“, истакао је Бакић. 

Град Суботица је ту да подржи изношење те истине, јер не може бити правог слављења Тесле, ако се дозволи било какво прекрајање његовог идентитета и негирање оног сведочанства које је оставио сам о себи, сматра Бакић. 

„У духу најбољих односа Србије и Мађарске и глобалног значаја нашег великог научника, поздрављам и наше мађарске пријатеље, иноваторе из Кишкунхалаша, који су изложили своје електричне аутомобиле на овој свечаности. Честитајући нам свима велику годишњицу нашег Николе Тесле, желим вам квалитетно дружење, пуно лепих успомена са данашњег сабрања и да се сабирамо овде, поред наше цркве и око нашег Тесле и у будућим годинама“, закључио је градоначелник Бакић.

 

Милош Борјан захвалио се граду и градоначелнику Стевну Бакићу на подршци и изразио наду да ће манифестација која је започета данас са изложбом електричних аутомобила иноватора из Кишкунхалаша псотати традиционална и да ће прерасти у међународни скуп.

На Водицама су данас присуствовали и Миланка Костић, члан Градског већа задужена за културу и образовање и Сава Стамболић, шеф Кабинета градоначелника.

Овогодишња манифестација „Дани Николе Тесле“ почела је у петак, 9. јула, изложбом слика његовог родног краја у Градској кући, након чега је у Великој већници одржана едукативна трибина "Никола Тесла - дете будућности".  Награђени су најлепши ликовни и литерарни радови као и најбоља песма. На улазу у Водице постављена је и биста Николе Тесле.

На данашњој централној манифестацији учесници су се надметали у боћању, а посетиоци уживали у изложби иноватора и рукотворина уз музички програм групе "Боеми". За најмлађе је била организована радионица и игре за децу.

Приход од традиционалног ручка војничког пасуља и ове године биће дониран у хуманитарне сврхе.