Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворен 28. Фестивал европског филма на Палићу

17.07.2021.

Доделом награда “Александар Лифка” за изузетан допринос европској кинематографији – глумцу Александру Берчеку и редитељу Кристијану Пецолду, као и од ове године уведенe специјалнe почаснe наградe “Александар Лифка” уручене словеначкој глумици Милени Зупанчић и награде “Undergraund spirit” за продуценткињу Аду Соломон вечерас је на препуној Летњој позорници свечано отворен 28. Фестивал европског филма на Палићу. Добродошлицу у свет седме уметности, која 28. пут у наш град доноси филмски дух Европе, филмским ствараоцима, гостима пожелео је градоначелник Суботице Стеван Бакић.

Он је подсетио да je упркос пандемији прошлогодишње 27. издање палићке смотре најбољих филмова Европе у скромним условима ипак одржано.

„Прошле године сам, као представник града домаћина, отворио Фестивал европског филма Палић, у једном скромном оквиру, са великим жалом што то не чиним на овој величанственој Летњој позорници и пред многобројном публиком, која скоро три деценије верно прати ову смотру најбољих филмова Европе. Ипак, осећао сам понос што смо, и у најтежим пандемијским условима, уз неизвесност и многа одлагања, успели да одржимо традицију и уприличимо прилагођен фестивалски програм. Зато вечерас, пред почетак 28. светковине филмске уметности на Палићу, стојим пред вама испуњен великим задовољством што се Фестивал вратио у свој редован термин и у свој биоскоп под звездама“, рекао је градоначелник Бакић.

Највише ме ипак радује, казао је Бакић, што се такмичарски и ревијални програм вратио пред своју верну публику, која ће, од данас, до 23. јула моћи да погледа 12 филмова у Главној такмичарској селекцији и још 108 филмова у преосталих 14 селекција.

„Посебно нас радује национална премијера домаћег остварења по мотивима романа Боре Станковића, јер такви пројекти дају велики допринос неговању српске историје и културе. Када говоримо о најбољем што Србија има, посебне честитке упућујемо овогодишњем добитнику признања „Александар Лифка“ господину Александру Берчеку. Његова, може се слободно рећи бесмртна, интерпретација лика кнеза Милоша Великог у ТВ драми „Карађорђева смрт“ и серији „Вук Караџић“ била је, осамдесетих година прошлог века, први сусрет многих од нас са личношћу великог српског државника“, истакао је Бакић.

Ова остварења, подвукао је Бакић,  дала су немерљив допринос буђењу интересовања за националну историју у српском народу и афирмацију културе сећања у Србији

„Незаборавне су улоге господина Берчека у филмовима „Дечко који обећава“, „Ко то тамо пева“, „Мајстори, мајстори“ и у многим другим. Нама Суботичанима је посебно драг и због своје улоге у филму „Још овај пут“, у којем је публика широм бивше Југославије имала прилике да види суботичку Градску кућу, давне 1983. године“, подсетио је Бакић.

Драго нам је што ће вечерас, навео је Бакић, и велика словеначка глумица Милена Зупанчић примити почасно признање, за свој допринос регионалној кинематографији, чиме је Суботица вечерас место сусрета двоје истакнутих драмских уметника који су заједно стварали култни филм какав је „Дечко који обећава“. Најсрдачније честитке упућујемо и другом лауреату награде „Александар Лифка“ Кристијану Пецолду, као и добитници признања „Undergraund spirit“Ади Соломон.

Град Суботица се борио за овај Фестивал 2020. године, када је већина светских филмских смотри отказана.

„Пандемија је оставила трага и ове године, када је финансијска подршка морала бити нешто мања али морам да нагласим да држава Србија није дозволила да ова манифестација трпи. Посебно се захваљујемо Министарству културе и информисања, које је пружило највећу подршку у протеклих десет година, што говори о националном значају палићког фестивала и озбиљној културној политици Владе Републике Србије“, нагласио је Бакић.

Он се такође захвалио и Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, као и програму „Креативна Европа“ који суфинансира Европска унија.

„Одајући, као и увек, признање нашем креативном тиму, директору Фестивала Радославу Зеленовићу, извршном продуценту Илији Татићу и свим њиховим сарадницима, који чине да овај догађај буде најлепша слика Палића, Суботице и Србије, желим свим гостима, љубитељима филма и суграђанима угодне фестивалске дане и много нових надахнућа са великог екрана“, рекао је градоначелник Бакић

Овогодишње, 28.  издање Фестивала европског филма Палић, одржаће се у традиционалном фестивалском термину, од 17. до 23. јула на Палићу и у Суботици, у организацији Отвореног универзитета Суботица. Фестивал се ове године одржава на више локација међу којима су јединствена Летња позорница на Палићу, као и биоскопи Eurocinema, Абазија и Лифка.

Поред богатог  филмског програма, публика ће моћи да ужива у бројним динамичним пратећим садржајима – концертима, изложбама, промоцијама, радионицама и стручним предавањима.

Ове године на Палићу ће први пут бити организована радионица фестивалске мреже МИОБ („Moving Images Open Borders”) за блогере, влогере и инфлуенсере.