Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић отворио Сеоске игре без граница у Бикову

25.07.2021.

У парку код Основне школе „Свети Сава“ у Бикову данас су одржане 12. Сеоске игре без граница. На целодневном такмичењу, на 10 полигона, у играма инспирисаним сеоским мотивима и реквизитима, попут сламе, штула, алки, ђермова, гигантских праћки, трактора, кукуруза, надметало се 12 екипа са по шест чланова. Отварајући Сеоске игре без граница у Бикову градоначелник Суботице Стеван Бакић је подсетио да је ова манифестација у минулих 12 година изградила свој идентитет и постала препознатљива као један квалитетан и забаван начин да се очува изворна сеоска традиција.

Кроз игре, дружење и добро расположење, рекао је градоначелник Бакић, заправо се слави и промовише сеоски начин живота, који је основа настанка и развоја града Суботице.

„Ове године сам обишао скоро сва суботичка села и могу да кажем да она заиста јесу понос Суботице и једно богатство, које морамо очувати. Морамо учинити живот у њима још квалитетнијим. Оваквом манифестацијом ви много доприносите томе“, истакао је Бакић.

Друштвени и културни живот Бикова је, кроз Сеоске игре без граница, значајно унапређен. Оне су пример како је могуће и ван града остварити добру организацију и пружити Суботичанима привлачне садржаје, који представљају озбиљан туристички потенцијал, а када се свему томе дода и подршка која ће одавде бити упућена Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака, слика једне хумане и племените манифестације је потпуна, казао је Бакић

„Град Суботица подржава ваше напоре кроз своју културну политику, кроз учешће школског система и кроз отвореност коју негујемо према Биковчанима и свим осталим становницима наших села и приградских насеља. Трудимо се да будемо на услузи за све добре идеје и да заједнички решавамо све проблеме. Биково је пример складног суживота националних заједница и то желим такође да нагласим данас, јер су нам овакви догађаји, који нас све повезују и окупљају око универзалних вредности овог простора, јако важни. Живот и рад на плодној бачкој равници и све оно што ове игре славе јесте, вековима уназад, заједничко свим људима који живе на суботичким селима“, нагласио је Бакић.

Честитајући организаторима добру организацију Игара градоначелник Бакић им је пожелео квалитетно такмичење и добру забаву, уз обећање да ће увек имати подршку Града Суботице.

Председник Месне заједнице Биково Миленко Гарић и Стипан Лулић, један од организатора Игара уручили су захвалницу градоначелнику на великој помоћи у организацији ове манифестације.

Марина Малагурски, у име Удружења грађана „Удруженми покрећемо село“ подсетила је на 2008. годину и почетак Игара без граница у Бикову и истакла да им је циљ да укључе што више младих, да покушају да мотивишу и друга села да организују сличне игре како би на некој будућој завршној манифестацији могли да одмеравају снаге у Сеоским играма без граница.

- Осим дружења, циљ нам је  очување сеоске традиције и прикупљање донација за Национално удружење родитеља деце оболеле од рака НУРДОР – рекла је Марина Малагурски.

 Стипан Лулић позвао је младе људе да изађу из својих соба, искључе рачунаре и дођу у природу да уживају у дружењу и такмичењу.

Победницима Сеоских игара без граница припали су пехари, медаље и захвалнице, а манифестација је заокружена забавним програмом и наступом „Топик“ бенда из Суботице.