Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Председник Скупштине града покровитељ акције Удружења ЛЕУКА

30.07.2021.

Програм Удружења пацијената за борбу против акутних леукемија - ЛЕУКА представљен је данас на прес конференцији у Медија-центру у Градској кући.

14454_1.jpg

У оквиру програма ће  се 6. августа 2021. године на Великој тераси на Палићу одржати концерт, изложба и трибина, а на и Летњој позорници концерт, који су део кампање за подизање свести о потреби за добровољним даваоцима тромбоцита и донора матичних ћелија, коју Удружење ЛЕУКА организује у сарадњи са Фондацијом Ана и Владе Дивац, УСАИД-ом и Балканским фондом за демократију. Покровитељ акције председник Скупштине града др Балинт Пастор истакао је да му је велика част што је на данашњој прес конференцији са херојима Мелиндом Тот Демек и Предрагом Слијепчевићем који су победили леукемију и након те борбе основали Удружење за борбу против акутних леукемија ЛЕУКА.

Др Балинт Пастор замолио је медије да овом програму и Удружењу дају максималну подршку.

14454_2.jpg

„Суштина акције је подизање свести о потреби за добровољним даваоцима тромбоцита и донора матичних ћелија. Наредног петка, 6. августа ће ЛЕУКА на Палићу организовати изложбу, трибину  и концерт и циљ свега овога је да се што више људи јави за донора. Тренутно у регистру у Србији има мање од 9.000 донора, а требало би да буде 100.000 донора. Надам се да ћемо захваљујући овој акцији, моћи да кажемо да је у Суботици у тај државни регистар ушло можда чак и више стотина  људи и циљ је да поново докажемо да је Суботица град људи који желе да помогну“, нагласио је др Балит Пастор.
Мелинда Тот Демек која је захваљујући трансплантацији пре четири године добила нову шансу за живот, захвалила се др Балинту Пастору и свима који су помогли у овој акцији.
„Са нама ће бити и екипа Одељења за трансфузиологију Опште болнице у Суботици и срећни смо што наша трансфузија лепо ради. Транслпатација матичних ћелија је једини начин за излечење леукемије. Она се више не ради из костне сржи, све се ради преко крви. Донор има припрему од пет дана, прими једну ињекцију и за пар сати се све заврши. У овом тренутку је у Суботици регистровано 90 донора, а нама је циљ да подстакнемо што више људи да се упишу у регистар донора. Када бисмо успели у нашој намери, труд не би био узалудан, пошто сматрам да су донори прави хероји“ истакла је Мелинда Тот Демек.

14454_3.jpg

Предраг  Слијепчевић је подсетио да је леукемија болест која убија и једини начин да неко преживи је да добије помоћ од других.
Од 2005. године у Србији се припрема пета трансплатација из регистра донора матичних ћелија Србије, што је фрапантан податак. Чак 90 одсто добровољних давалаца крви не зна да постоји могућност донирања – предочио је Слијепчевић и навео податак  да се у Србији тренутно  2.000 људи лечи од неких хаматолошких болести.
Предраг Слијепчевић је истакао да је процедура донирања веома једниоставна која подразумева минимум бола и позвао је Суботичане да се упишу у Регистар донора матичних ћелија.

14454_5.jpg