Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић – Политика Александра Вучића бедем против нових „Олуја“

31.07.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић присуствовао је комеморативној трибини посвећеној страдању српског народа у акцији "Олуја", која је одржана, у суботу 31. јула, у Великој већници суботичке Градске куће, у организацији Савеза српских удружења Севернобачког округа.
На свечаности су говорили угледни историчари, професор др Дејан Микавица, са Универзитета у Новом Саду и др Момчило Диклић, сарадник Института за европске студије.

14456_1.jpg

Градоначелник Бакић се обратио скупу, поздравио говорнике и госте, подсетивши да се приближава 4. август, који је злочиначка акција „Олуја“ учинила једним од најтрагичнијих датума у српској историји. Он је истакао да је о том злочину тешко говорити, али да о њему, што нам је теже, морамо говорити чешће, те да жртве „Олује“ заслужују најсвечанији пијетет и најозбиљнији однос према њиховом страдању.

14456_2.jpg

Он је похвалио рад Савеза српских удружења захваљујући којем се о том страдању говори сваке године у Суботици, граду који је био уточиште за хиљаде Срба који су протерани са својих вековних огњишта. Градоначелник је истакао да су они данас наши суграђани и да дају немерљив допринос животу и развоју Суботице али и да завичај који им је отет и злочин који је над њима почињен, никада нису заборавили.

14456_3.jpg

„Не смеју да забораве, а не смемо ни ми, који смо били сведоци крајишке трагедије. Догађаји, попут овог вечерас, су драгоцени и због тога што су многа, тада избегла деца, данас постала родитељи, чије кћери и синови живе далеко од свог завичаја. Велика је одговорност на нама, да им пренесемо истину о свему што се дешавало тих тешких година.

14456_4.jpg

Истину о којој се дуго говорило шапатом, која чак ни у Србији није имала своје место у јавном и државном животу. То је променила државничка визија председника Александра Вучића, захваљујући коме је обележавање српског страдања у Крајини, постало део државне политике. Поштовање према жртвама, култура сећања и борба за права нашег народа у Хрватској данас су опредељење свих нивоа власти у Србији.“ Нагласио је градоначелник Бакић.

14456_5.jpg

Он је наставио наводећи да је Град Суботица данас озбиљан ослонац и највећа подршка свим комеморативним свечаностима која чувају сећања и видају дубоке и непреболне ране, та да су се, од 2014. године, у градским просторима и уз помоћ града, одржале многе изложбе, трибине, филмске пројекције и промоције књига о страдању у „Олуји“.

14456_6.jpg

Градоначелник је даље истакао да је ова година посебна, јер се навршило осам деценија од почетка усташког геноцида над српским народом, те да је Анте Павелић био узор злочинцима који сум, 1995. године, суштински остварили оно што је он започео 1941.
„Јасеновац и „Олуја“ су нераскидиво повезани и зато је веома важно што је наша Градска кућа, крајем маја ове године, била домаћин и изложбе о јасеновачком логору смрти.“ Додао је Бакић, говорећи затим о Суботици, као средини у којој постоји јединствена могућност да се и припадници других народа и вера упознају са страдањима Срба.

14456_7.jpg

„Србија осуђује сваки злочин над другим народима, док трагедије српског народа мало ко жели да назове правим именом. Сведоци смо данас, да управо они који никада неће наћи праву реч за 500.000 људи који су нестали са једног простора, а са њима и многа насеља, топоними и цркве, нама држе лекције и намећу своја виђења неких других злочина. Тешка су времена пред нама али не смемо никада одустати од истине о себи и својим страдањима.
Државни врх наше земље годинама јасно изражава целом свету да не сме више никада бити нове „Олује“ над српским народом, ма где он живео. Државно руководство то наглашава јер је постало очигледно да нам многи прижељкују и припремају разне сличне непогоде.
Преварили су се сви који то чине. Србија је, на челу са Александром Вучићем, данас јача него икад и спремна да буде бедем који ће разбити сваку такву акцију против нашег народа. Ту снагу морамо чувати, као и нашег председника, који се за такву снагу изборио.
Нека је вечна слава жртвама „Олује“ – да их никад не заборавимо и изневеримо.“ Закључио је градоначелник Суботице Стеван Бакић.
Након обраћања градоначелника скуп је поздравио и председник Културне заједнице Крајине, господин Жељко Кукић, који је са присутнима поделио изразе искрене одушевљености пријемом у Суботици и односом градоначелника према организаторима и учесницима трибине. Он је рекао да такву предусретљивост није доживео готово нигде али да она заиста данас постаје и државна политика, која нас једина може спасити као народ. Он је изразио и уверење да ће се сарадња Града и Културне заједнице Крајине наставити.
Присутне је поздравио и председник Савеза српских удружења Севернобачког округа Боро Вукајловић, који је говорио о улози Србије као матице српског народа и кључном фактору опстанка свих страдалника са простора Крајине и Босне и Херцеговине, те да њена политика и став буде наду у већа права, опстанак и повратак у завичаје из којих је народ протеран.