Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Председник Скупштине града најавио 12. седницу

03.08.2021.

Председник Скупштине града др Балинт Пастор на данашњој конференцији за новинаре у Медија-центру најавио је 12. седницу Скупштине града, која ће се одржати у четвртак, 5. августа 2021. године и на kojoј ће се разматрати 41 тачка дневног реда. Иако до сада није била пракса, одбориници Скупштине града састаће се и током лета, јер како је рекао  др Балинт Пастор, има шта да се ради.

“Не сећам се да је до сада била пракса да се током августа одржава редовна седница, али је добро да се држимо ритма који смо установили на самом почетку. Захваљујући томе, неке одлуке ћемо усвојити сада, а које никада, календарски гледано, тако рано нису усвајане. На дневном реду имаћемо извештаје о реализацији програма пословања свих 14 јавних предузећа, јавних комуналних предузећа и друштва са ограниченом одговорношћу. Поред тога Скупштина ће донети одлуке о расподелии њихове добити као и о покрићу нето губитка у случају ЈКП „Водовод и канализација“ и ЈП „Суботица транс“, објаснио је  др Балинт Пастор.

Што се тиче ЈП „Суботица-транс“  разлози су у потпуности оправдани, навео је др Балинт Пастор, јер је прошла година била оптерећена ковидом и предузеће је пословало у изузетно отежаним условима.

“У случају ЈКП „Водовода и канализације“ губитак још из 2014. године покриће се добитком из претпрошле године.  Именоваћемо директоре четири јавна предузећа – „Водовод и канализацију“ водиће највероватније досадашњи  директор  Ђерђ Шугар, као и „Палић Лудаш“ Марта Добо. Нова директорица ЈП „Суботица гас“  уколико јој Скупштина изгласа поверење требала би да буде Тимеа Хорват, заменица градоначелника у претходном мандате, а у случају ЈП за упављање путевима, урбанистичко планирање и становање  на мандатни период од четири године ће бити именован досадашњи в.д. директора Огњен Голубовић”, рекао је др Балинт Пастор.

Он је напоменуо да је сва процедура испоштована и подсетио да је 1. априла Скупштина града, усвојила одлуке  у вези расписивања конкурса у случају ова четири јавна предузећа.

“У случају три предузећа мандати  директора истичу у октобру, а у случају ЈП за управљањуе путевима, урбанистичко планирање и становање имамо вршиоца дужности директора и због тога су расписани конкурси за избор директора. Претходни директор ЈП за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање је, као што је познато, пре неколико месеци поднео оставку и због тога смо имали в.д. стање али ме радује што оно неће трајати годину дана колико је законска могућност него свега неколико месеци”, нагласио је др Балинт Пастор.

Поред тога Скупштина ће, најавио је др Балинт Пастор, усвојити измене одлуке о условима и начину испоруке топлотне енергије, чиме ће се обезбедити праведнији начин обрачуна потрошене топлотне енергије.

“Са већом шансом ћемо се борити против злоупотреба чега је у ранијем период било од стране појединих потрошача топлотне енергије. Изградиће се систем који ће бити правичнији према свим корисницима Топланиних услуга. Скупштина ће расправљати и о закључку о прихватању извештаја о буџету Града Суботице за период од од 1.1. до 30.6., текуће године. Донеће се одлука о изради Плана детаљне регулације за изградњу фарме свиња у Бајмоку и још неке персоналне одлуке”, рекао је др Балинт Пастор.

Према његовим речима следеће заседање Скупштине биће свечана седница поводом Дана града 1. септембра на којој ће бити уручена признања Про урбе и Почасни грађанин.

“Радује ме чињеница да све радимо благовремено, ништа не радимо у последњи час. Те Одлуке о додели признања Про урбе и Почасни грађанин донели смо на прошлој седници, а одлуке о директорима ћемо донети сада, а  не 9. септембра када ће се одржати редовна седница Скупштине града”, казао је др Балинт Пастор.

Подсетио бих, додао је др Балинт Пастор, да ће се  акција Удружења ЛЕУКА одржати у петак на Палићу под слоганом “Доброта лечи” и да је то акција у вези уписа у Регистар донора матичних ћелија удружења ЛЕУКА и Завода за трансфузију Опште болнице Суботица. У 18 часова је отварање трибине, а два сата касније од 20.00 часова ће бити концерт на Летњој позорници.

Председник Скупштине града који је покровитељ ове акције замолио је суграђане да у што већем броју постану донори матичних ћелија.