Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана 12. седница Скупштине града Суботице

05.08.2021.

На дванаестој седници Скупштине града Суботице, одржаној данас у Великој већници Градске куће, укупно је усвојенa 41 тачка дневног реда.

14471_1.jpg

Одборници су усвојили Закључак о прихватању Извештаја о остварењу буџета града Суботице за период од 1. јануара до 30. јуна текуће године. Према извештају о шестомесечном извршењу буџета града Суботице у првих шест месеци ове године текући приходи буџета остварени су у износу 3.187 милиона динара што износи 50,57 одсто годишњег плана. Према речима Дубравке Родић, секретара Секретаријата за финансије посматрајући остварење текућих прихода буџета на шестомесечном нивоу у последњих 10 година утврђено је да није забележен овако висок степен остварења прихода у односу на планирано.

У периоду од 2011-2020. године просечно остварење текућих прихода за прву половину буџетске године износи 37,39 одсто. Остварење текућих прихода са преко 50 одсто од плана јесте пример квалитетног и одговорног планирања, навела је Дубравка Родић.

14471_2.jpg

Према извештају најзначајније учешће у оствареним приходима има приход од пореза на зараде који је остварен у износу 1.254 милиона динара односно 49,19 одсто од плана, а у односу на исти период претходне године остварено је чак 35,85 одсто више прихода. Приходи од пореза на приходе од самосталних делатности остварени су у износу 113,5 милиона динара што је 57,47 одсто од годишњег плана, а у односу на исти период претходне године остварени су приходи већи за 15 одсто. Ови параметри указују да су привредни субјекти у Суботици у доброј мери превазишли кризу у пословању коју је изазвала ситуација у борби против ширења пандемије и да су економске мере Владе РС допринеле стабилизацији привредних активности.

Потврда да постоје многи инвестициони пројекти  у граду је износ остварених прихода буџета од накнада за коришћење грађевинског земљишта и од доприноса за уређивање грађевинског земљишта. Остварена су средства у износу 176 милиона динара односно четири пута више него у истом периоду претходне године.  

Буџетски корисници су у извештајном периоду утрошили на расходе и издатке 2.803 милиона динара што је 38,67 одсто од годишњег плана. Највише се утрошило средстава у области образовања, затим развоја заједнице и економским пословима. Обавезе буџетских корисника измириване су по приоритетима.

Вељко Војнић, председник одборничке групе „Александар Вучић – За нашу децу“ је истакао  да у протеклих десет година, колико је у Савету за буџет и финансије, није било овакво остварење буџета.

14471_3.jpg

„Имамо финансијски суфицит од пола милијарде динара, а одговорили смо на све изазове који су били пред нама, што се тиче остварења буџета и захтева наших корисника Чак смо вратили дугове. Каснили смо у исплати рата за Дом војске и касарну „Коста Нађ“ и ту смо се сустигли, а вратили смо и консолидованом буџету дуг од 150 милиона динара позајмице за ликвидност. То је све резултат исправне политике Владе Србије, стручности, посвећености и озбиљности у раду градоначелника и целог тима. Стигли су сви трансфери са виших нивоа власти за опремање Регионалне депоније, фасаду Градске библиотеке, завршетак зграде Народног позоришта, јавне набавке су текле по плану. - рекао је Војнић.
Председник Одборничке групе Савеза Војвођанских Мађара Нагел Јанош истакао је да се упркос чињеницама о смањењу буџета за ову у односу на претходну годину од 15 одсто   може закључити да је буџет за 2021. годину реално испланиран.
„Одборник сам  у овој Скупштини уназад пет година и не сећам се да је за ово време, а мислим да се ни раније није десило да је буџет за првих шест месеци остварен у обиму од преко 50 одсто. Били смо задовољни и то су били реални показатељи када је буџет остварен највише до 40 одсто. Резултати у остварењу буџета су за сваку похвалу. То говори с једне стране да су људи који су у локалној самоуправи задужени за пуњење буџета добро радили свој посао, а оно што је још битније од тога, с друге стране, то је јасна доказ томе да привреда Суботице иде напред и да је на сасвим добром путу. Ово је јасан показатељ да расте број привредних субјеката, предузећа и предузетника који обављају своје пословање на територији града, и да се  стално повећава ниво исплаћених зарада. То говори и о савесности привредних субјеката, предузетника и грађана који све боље и уредније уплаћују пореске обавезе“, нагласио је Јанош Нагел.

14471_4.jpg

Куриозитет  је у томе да је ова тачка дневног реда усвојена једногласно, а да су похвале  када је остварење буџета у питању стигле и из редова опозиције.
На данашњој седници Скупштине града донета је, између осталог,  и Одлука о изменама и допунама Одлуке  о условима и начину снабдевања топлотном енергијом која подразумева правичнији начин обрачуна топлотне енергије за кориснике ЈКП „Суботичка топлана“.
Одборници су дали сагласност и на избор директора четири јавна предузећа – ЈКП „Водовод и канализација“ водиће Ђерђ Шугар, ЈП „Палић-Лудаш“ Марта Добо, ЈКП „Суботицагас“ Тимеа Хорват, а ЈП за упављање путевима, урбанистичко планирање и становање Огњен Голубовић.
Одборници су данас усвојили  и Одлуку о изради Плана детељне регулације за фарму свиња у Бајмоку, затим Одлуку о образовању градског штаба за ванредне ситуације,  усвојени су и извештаји о пословању четрнаест ЈКП, ЈП и ДОО,  као и Одлуке о расподели добити ЈКП, ЈП и ДОО, дата је сагласност на Одлуку о делимичном покрићу нето губитка за 2020. годину ЈП „Суботица транс“ и „Водовод и канализација“ и донето је неколико персоналних решења.

14471_5.jpg