Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржан IV Међународни скуп винских витешких редова

07.08.2021.

Након живописног дефилеа представника 25 винских витешких редова из земље и иностранства, у организацији Винског витешког реда „Свети Трифун“ Бајмок данас је у центру града одржан  IV  Међународни скуп винских витешких редова. Дегустирала су се најбоља вина, уз богату гастрономску понуду, а одржана је и церемонија пријема нових чланова међу којима је било и дама. Учеснике и све присутне у име градоначелника Стевана Бакића и у своје име поздравио је Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за област привреде.

„Као што сведоче украси на нашој Градској кући, ово је крај у којем се вековима људи баве воћарством, виноградарством и производњом најквалитетнијих алкохолних пића. Али ово није промоција вина и ракије ради њих самих, већ смо окупљени да славимо традиционалну културу, занате и древна знања која обогаћују и наш савремени живот“, истакао је Самарџић.

Име Светог Трифуна и његов благослов оплемењује бављење производњом алкохолних пића, у којима се увек мора уживати са мером и културом, навео је Срђан Самарџић.

„То нека уједно буде и порука за ову прилику – да се здравимо са квалитетним вином које производе наши домаћини и њихови гости, да то чинимо умерено и да уз чашицу пробамо и сјајне производе произвођача сира и меса, који су такође са нама и који употпуњују ову лепу и пријатну манифестацију“, поручио је Самарџић.

Велики мајстор Винског витешког реда „Свети Трифун“ Бајмок Карољ Молнар истакао је да је изузетно задовољан одзивом са више од сто учесника из 25 винских витешких редова. На овом скупу присуствовали су витезови вина из винских регија Мађарске, Словеније, Босне и Херцеговине и Србије.

“Пресрећан сам што је Суботица данас домаћин витезовима вина из четири регије, што свакако доприносуи развоју туризма у нашем граду. Ово је добра прилика да разменимо искуства и да разговарамо на тему још боље промоције наших винских регија“, рекао је Карољ Молнар.

Ова манифестација имала је и хуманитарни карактер. Прикупљала се помоћ за Бошка Гуглету и Вању Малевић.