Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелнуку Стевану Бакићу предат хлеб од новог жита

08.08.2021.

На Градском тргу у Суботици данас је одржан најсвечанији део програма „Дужијанце“, манифестације у част жетелаца и захвалности за добар род жита. На 111.  светковини бачких косаца најлепши рисарски пар, бандаш и бандашица, Данијел Кујунџић и Кристина Матковић уручили су градоначелнику Суботице Стевану Бакићу хлеб од новог жита.

Завршној свечаности „Дужијанце“ присуствовали су високи републички и покрајински званичници, генерални конзул Републике Хрватске у Суботици Велимир Плеша, председник Скупштине града др Балинт Пастор, помоћница градоначелника Весна Босанчић,  чланови Градског већа Срђан Самарџић, Миланка Костић, Хајналка Богнар Пастор и бројни представници верских и културних установа и организација.

Након што је преузео хлеб, показујући га на све четири стране света, градоначелник Стеван Бакић је рекао да је ова лепа традиција једноставна али препуна снажне и вечне симболике.

„Сам Господ нам, у молитви којој нас је научио, поручује да од Њега тражимо „хлеб насушни“, као једино што нам од материјалног заиста треба. Без свега се може, али без хлеба не. Зато је жетва и данас тако важна“, рекао је Стеван Бакић

Од прадавних времена, када је људски род почео да обрађује земљу хлеб је симбол великог труда, рада и воље за опстанком и растом човека и његове заједнице. Промениле су се пољопривредне технике, тешки рисарски послови су олакшани али тиме изражавање захвалности није постало мање значајно. Напротив, нагласио је Стеван Бакић.

„Данас смо захвални на изобиљу и благодетима савременог доба али остајемо захвални и прецима, који су својим тешким и вредним радом прехранили небројене генерације, које су стварале Суботицу, и оставили нам је као најлепше наслеђе и бесцени дар“, подвукао је Бакић.

Иницијатива Блашка Рајића, да Дужијанца постане организована и јавна светковина, била је визионарска, јер је омогућила њен континуитет протеклих 111 дугих година, током којих је, од изворне традиције салаша, постала и препознатљива градска свечаност, коју ћемо чувати и славити и у 21. веку, истакао је Бакић.

 

„Честитам свим домаћинима успешну жетву и желим им да са радошћу убиру плодове свог рада“, закључио је Стеван Бакић.

Програм свечаног дела „Дужијанце” почео је јутрос, испраћајем и благословом бандаша и бандашице у цркви Светог Рока, а настављен је свечаним еухаристијским слављем у катедрали Свете Терезије Авилске.

Најатрактивнији део уследио је у свечаној поворци, где су од катедрале Свете Терезије Авилске до Трга слободе Суботичани и бројни гости, по обичају, могли да виде: барјактарку на коњу са заставом „Дужијанце”, коњанике у свечаној граничарској ношњи, велику круну и клас жита, мале „краљице”, рисаре и рисаруше у народним ношњама и са радним прибором, свечане запреге, дефиле културно-уметничких друштава, а за њима десетак парова бандаша и бандашица из околних места у којима је протеклих недеља, у оквиру обележавања „Дужијанце”, већ одржана слична свечаност.

Данашњи програм биће завршен вечерас Бандашициним колом на Тргу слободе.

Покровитељи овогодишње манифестације у организацији Удружења буњевачких Хрвата "Дужијанца" су Град Суботица, Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Централна државна канцеларија за Хрвате изван Републике Хрватске, Хрватско национално веће и Хрватски културни центар "Буњевачко коло".