Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Др Балинт Пастор, председник Скупштине града на свечаном отварању 25. Суботичке летње академије

09.08.2021.

У свечаној сали Градске куће данас у 9.00 часова, др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint), председник Скупштине града Суботице обратио се учесницима 25. Суботичке летње академије.

Он је у свом поздравном говору рекао да је Удружење просветних радника Мађара Северне Бачке, организатор овог стручног програма, током скоро три деценије свога рада стекао велики углед. Почеци су били тешки, наиме због тадашњег политичког расположења удружење није могло да сарађује са образовним установама. Сада међутим, захваљујући истрајности руководства и чланова има значајну професионалну улогу у образовању на мађарском наставном језику у Војводини. Поред стручног усавршавања просветних радника и заступања њихових интереса, ово удружење бави се и организовањем едукативних кампова и разних такмичења у области образовања за децу и ученике.

Др Балинт Пастор је нагласио значај 25. годишњице Суботичке летње академије, јер – како је рекао, то говори о чињеници да просветни радници који своје занимање доживљавају позивом, стално стручно усавршавање и доживотно учење сматрају неизоставним, пружајући тиме и пример својим ученицима, окружењу па и друштву у целини.

„Школска година за нама доказује да је данас бити наставник теже него икада. Настава на даљину је уведена без могућности детаљних претходних припрема, јер се образовно-васпитни процес наше деце није смео прекинути. Међутим, иако се образовно-васпитна делатност морала наставити под потпуно новим и другачијим околностима пуних недоумица и изазова за просветне раднике, они су из дана у дан пружали сву потребну помоћ и подршку својим ученицима и њиховим родитељима.”- нагласио је председник.

Др Балинт Пастор честитао је поводом 25. годишњице Суботичке летње академије и захвалио на целогодишњем раду наставницима, учитељима и васпитачима.

На свечаном отварању присутнима су се обратили председница Удружења просветних радника Мађара Северне Бачке Ибоља Де Негри (De Negri Ibolya), помоћник министра задужен за међународне односе у Министарству за људске ресурсе Мађарске др Золтан Леринци (dr. Lőrinczi Zoltán), председник Националног савета Мађарске националне мањине мр Јене Хајнал (mgr. Hajnal Jenő), покрајински секретар за образовање, управу, прописе и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш (Szakállas Zsolt) и председница Удружења просветних радника Мађара у Словачкој Ирен Фекете (Fekete Irén).

Предавачи акредитованог програма стручног усавршавања под називом „Хероји педагогије” који се одржава између 9-12. августа су сарадници угледних високошколских установа из земље и иностранства на којем учествује 150 полазника.