Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић – У Суботици нема анимозитета према Хрватима

09.08.2021.

Поштовани суграђани,

прво ћу навести једну истину, која је сама по себи очигледна али се, из неког разлога, стално инсистира да је понављамо – наша земља и наш град су мултиетнички, тиме се поносе и у нашем друштву нема места мржњи и било каквој дискриминацији било кога, због националне припадности, порекла, боје коже и других личних особина. Сваки израз и појаву националне и било које друге нетрпељивости Град Суботица најоштрије осуђује и позива све Суботичане да негују дух заједништва и суживота по којем смо познати широм света.

Јавност је претходних дана узнемирила вест о инциденту, који је пријавио наш суграђанин З.Б. који тврди да је физички нападнут и вређан због своје хрватске националне припадности, заједно са члановима своје породице, који су држављани Републике Хрватске. Мени је, као градоначелнику, најважније да је Полицијска управа у Суботици одреаговала ефикасно, да је осумњичени за овај инцидент брзо откривен и да су све релевантне информације прослеђене надлежном тужилаштву, за које сам сигуран да ће, у законском року, обавити свој део посла, како би правда била задовољена.

Медијски наводи у вези са овим случајем, нарочито у суседној Хрватској, у којима се изражава сумња у институције Републике Србије, а одговорност за инцидент приписује чак и председнику Србије Александру Вучићу, веома су забрињавајући и ми их одлучно одбацујемо, позивајући Суботичане да не дозволе да им било ко подрива поверење у Министарство унутрашњих послова наше земље.

Нападнуто је саопштење Полицијске управе у Суботици, у којем је наведено да је повод за инцидент био сукоб око паркирања. Ни у једном тренутку ПУ у Суботици није негирала да је З.Б. пријавио и увреде на националној основи, као и физички контакт. Повод није исто што и садржина и ток неког сукоба и изгреда. Да је питање паркинга било део инцидента потврдио је и З.Б. гостујући 7. августа у Дневнику загребачког студија Н1 телевизије. Дакле суботичка полиција није никога обмањивала, нити је покушала да измени ишта од оног што је оштећени суграђанин изјавио, а што је ушло у службену белешку. Сматрам да је важно да се то констатује, јер је од великог значаја да Суботичани имају пуно поверење у своје органе реда и закона, у којима раде њихови рођаци, комшије и пријатељи свих националности.

Желим јасно да изразим за суботичку јавност – није слика нашег града и односа према хрватској мањини било који појединачни изгредник, који изговара некакве гадости. Слика Суботице је Дужијанца, коју смо јуче прославили, где је хиљаде људи било присутно без икаквих инцидената. Где су суботички Хрвати изражавали своју традицију и културу поносно и без икакве бојазни, уз учешће и подршку највишег руководства овог града. Све су то могли да виде и наши гости из верског и државног живота Републике Хрватске.

Верујем да су они верно пренели један позитиван утисак у своју матичну државу и да ће се реторика у вези овог случаја смирити, на корист међунационалних и међудржавних односа.

Град Суботица неће реаговати на сваки поступак неразумних и насилних појединаца, каквих има у свим друштвима, јер изгреди и инциденти нису мерило духа једног града и његовог односа према било коме. Јасне су позиција и ставови како Републике Србије, тако и наше градске власти, у вези са међунационалним односима. Више је урађено за афирмацију и снажење хрватске заједнице у Републици Србији у протеклих неколико година, него током три претходне деценије. Апелујем на Суботичане да ми, који нисмо дозволили да нас најгори период међунационалних сукоба и ратова на простору бивше Југославије поделе и заваде, не дозволимо то ни данас, када је лакше него икада од изолованог инцидента конструисати опште закључке који не служе ни истини, ни добрим односима.

Градоначелник Суботице
Стеван Бакић