Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Обележен „Дан Дужијанце“

15.08.2021.

Централном манифестацијом на главном градском Тргу буњевачка национална заједница данас је обележила један од четири своја национална празника „Дан Дужијанце“. Домаћици манифестације, председници Буњевачког националног савета др Сузани Кујунџић Остојић симбол Дужијанце хлеб од новог жита уручили су бандаш Марјан Хорвацки и бандашица Ивона Иванковић.

Поред високих представника републичких и покрајинских институција свечаности су присуствовали у име градоначелника Стевана Бакић, члан Градског већа задужен за привреду Срђан Самарџић, председник Скупштине града др Балинт Пастор, начелник Севернобачког управног округа Бојан Шоралов и многе друге званице.

Срђан Самарџић је честитајући национални празник буњевачкој националној заједници у име градоначелника Стевана Бакића истакао да је Суботица поносна што га ове године Буњевци славе у потпуности изједначени у правима са осталим националним заједницама са којима су вековима стварали овај град.

„Историјски чин увођења буњевачког језика у службену употребу на читавој територији Суботице остварен је управо на иницијативу градоначелника Бакића који због неодложних обавеза није могао бити вечерас с нама али вам је упутио најсрдачније честитке поводом великог празника који заједно прослављамо“, нагласио је Самарџић.

Данашњи дан је празник жетве, захвалност Богу и похвала човеку и његовом раду, нашим вредним рисарима и рисарушама, навео је Самарџић.

„Ми данас у Суботици поред жита жањемо и духовне плодове вековног суживота који у наше време достижу врхунац и најбоље институционално устројство. У Републици Србији, граду Суботица свака заједница има простор да развија свој културни, просветни и друштвени живот да негује своје традиције и слави своје вредности. За Буњевце је борба да се такав простор обезбеди била дуга и тешка, са много изазова кроз историју. Буњевци су у својој држави Србији афирмисали своју историју, културу и традицију и данас остварују своја права у складу са највишим европским стандардима“, рекао је Самарџић.

Ваши преци који су уткали себе и своју душу у оне универзалне ванвремеске вредности као део мозаика богатства различитости наше Суботице имали би чиме да се поносе данас. Како обележавате данашњи празник, како поштујете традицију и чувате обичаје и како то радите заједно са својим комшијама и суграђанима свих вера и националности. Неизмерна лепота духа суботичког, подвукао је Срђан Самарџић и пожелео буњевачкој националној заједници да се и у овом веку сабирамо око „Дана Дужијанце“ и заједно ступамо у коло на Тргу који носи име ни мало случајно Трг слободе.

Др Балинт Пастор честитао је буњевачкој националној заједници национални празник Дан Дужијанце у име Скупштине града како је рекао Вароши Субатице, Скупштине која је увела буњевачки језик у службену, равноправну употребу.

„Од када је света и века и од када постоје људске цивилизације људи славе жетву, нови хлеб, мукотрпним радом створене вредности. Националнин савет буњевачке националне мањине одредио је Дан Дужијанце 15. август, Велику Госпојину, као национални празник Буњеваца и Република Србија стоји својим ауторитетом и штити и заставу буњевачке националне мањине исто као што штити и државну заставу Републике Србије, а исто тако штити и празнике свих националних савета па и буњевачког националног савета. То је нешто што је постигнуто у претходном периоду и на шта сви ми треба да будемо поносни“, истакао је др Балинт Пастор.

Ова година је специфична, нагласио је др Балинт Пастор, због тога што се први пут обележава „Дан Дужијанце“ као празник буњевачке националне мањине, а да је Статут града измењен и да је буњевачки језик у равноправној употреби са српским, мађарским и хрватским језиком.

„Буњевци су овај град стварали вековима исто као што су то чинили и Срби, Мађари, Хрвати, Јевреји и сви други који са нама овде живе. И због тога овај ваш празник није празник само буњевачке националне мањине него је празник свих добронамерних грађана Суботице“, подвукао је др Балинт Пастор.

Пуно се говори о томе, рекао је др Балинт Пастор, да је Суботица град толеранције и то јесте тако и пуно се говори о томе да је толеранција врховна вредност којој треба сви ми да тежимо али ћу вам рећи нешто друго:

„Овде се не ради о толеранцији, јер се толеранција подразумева, овде се ради о међусобном поштовању, уважавању који треба да постоје међу свим народима који живе у Суботици и међу свим народима који овај град стварају. Због тога је овај ваш празник, празник свију нас, празник свих грађана Вароши Субатице и ја вам још једанпут честитам у име Скупштине града и желим вам да се и следеће и оне након те године и још много деценија и векова овај празник слави као празник свих добронамерних грађана Суботице и као празник који је одлуком Буњевачког националног савета одређен као празник буњевачке националне мањине“, закључио је др Балинт Пастор.

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta dr Suzana Kujundžić Ostojić podsetila je na mukotrpan rad do novog hleba i istakla da se i u pandemiji koja nas je zadesila potvrdila važnost pozdrav prilikom ovog običaja „daj Bože zdravlja, da se vidimo i naredne godine“.

„Koliko je bitno zdravlje toliko je bitan i identitet i svest o tome kome pripadate, čemu se radujete, šta je to što je bitno, a za nas Bunjevce ono što je bitno i važno večeras je ovde, to je hleb od novog žite, bandaš i bandašica, vredni risari koji su barem običajno pravili ris“, rekla je dr Suzana Kujundžić Ostojić.

Na ovaj veliki katolički svetac na Veliku Gospojinu zamolimo Boga, dodala je dr Suzana Kujundžić Ostojić,  da nas čuva, da  očuvamo svoje ime, kulturu, jezik koji smo konačno posle toliko vekova uveli u Gradsku kuću, da ga ljubomorno čuvamo, da ga razvijamo, da naše redove osnažimo sa novim, mladim ljudima koji će dati krila ovom nastojanju da Bunjevci na severu Bačke žive, postoje i da treba da žive i postoje još dugo vekova.

Bogat program ovogodišnjeg obeležavanja „Dana Dužijance“ počeo je 25. aprila „Posvećenjem mladog žita na Svetog Marka“, zatim su se nizale manifestacije poput „Priskakanja vatre“,  „Običaja na Petrov-ris“ u Bajmoku, preko bunjevačkog običaja košenja žita „Ris“, raznih radionica, izložbi i koncerata da bi danas nakon svečanog defilea učesnika kroz centar grada, polaganja cveća na bistu Blaška Rajića ispred Gradske kuće i svečanosti uručenja hleba od novog žita, bio završen Bandašicinim kolom na centralnom gradskom trgu.