Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Отворен “Интеретно” фестивал

22.08.2021.

Јубиларни 20. „Интеретно“ фестивал, који је окупио велики број фолклорних група из целе Војводине и Мађарске, у организацији Мађарског културног центра “Непкер” вечерас је свечано отворен, уз присуство многобројних грађана и гостију. Обраћајући се присутнима градоначелник Суботице Стеван Бакић подсетио је да је “Интеретно” манифестација која је, током протекле две деценије, упознала Суботичане са многобројним културама широм света, кроз њихове народне игре и песме, а да је Фестивал  свим тим гостима сведочио и суботичку културу, обичаје ових простора, целе наше земље и свих народа који у њој живе.

“Пандемија корона вируса је 2020. потпуно онемогућила ову смотру, а ове године је спречила многе учеснике из далеких земаља да буду наши гости. Указала се прилика за програм посвећен више непосредном окружењу и мени је изузетно драго да ћемо наредних дана управо видети првенствено госте из Републике Мађарске, као и наша домаћа културно-уметничка друштва и ствараоце. То је још једна потврда блиских односа између две државе”, нагласио је Бакић.

Слављење наших традиционалних веза и културног прожимања, навео је Бакић, прави је приступ за овај јубиларни фестивал, нарочито имајући у виду да током целе године, Мађарски културни центар „Непкер“, садржајима иде у сусрет својој 150. годишњици, поносан на тренутак када је основан, давне 1872. године.

„Непкер је део суботичког духа, баш као што је то постао и „Интеретно фестивал“ и Град Суботица ће увек бити најпоузданији партнер, како Мађарског културног центра, тако и ове манифестације. Организаторима још једном све честитке. Учесницима желим много квалитетних наступа, бројне аплаузе и незаборавна дружења”, рекао је Бакић.

„Етнополис“ у центру града отворио је своја врата љубитељима музике, плеса, глуме Од пратећих програма, ни ове године неће изостати вашар старих заната, играоница „Златна капија”, гастро трг, винска улица, радионице за најмлађе...

Јубиларни 20. “Интеретно” фестивал трајаће до 26. августа.