Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана свечана академија под називом „75 година организовања ОРА”

27.08.2021.

Поводом 75 година организовања омладинских радних акција Савез удружења учесника омладинских радних акција Србије (СОРАС) и акцијаши Суботице одржали су вечерас у Великој већници Градске куће свечану академију под називом “75 година организовања ОРА". Присутне из многих крајева Србије, Републике Српске, Македоније, је у име градоначелника Стевана Бакића поздравио  Марко Марић, помоћник градоначелника Суботице који је том приликом подсетио да су најмасовније радне акције биле педесетих година прошлог века али да њихово организовање није престајало све до распада СФРЈ.

„Вечерас се подсећамо и од заборава отимамо дух Омладинских радних акција, које су започеле још током народно-ослободилачке борбе и наставиле се након ослобођења земље од нацистичке окупације. Десетине хиљада младих људи уложили су свој рад и труд, без накнаде и помисли на сопствени интерес, да би се лечиле ратне ране и да би се обновили услови за живот широм бивше Југославије”, рекао је Марић

Ако је икад прокламовани идеал „братства и јединства“ заживео у нашој некадашњој држави, то је било током тих радних акција, навео је Марић.

“Седамнаест хиљада Суботичана дало је свој допринос како изградњи и уређењу других крајева земље, тако и унапређењу свог града, нарочито Палића, где је ваш допринос био кључан при великом пројекту исушивања и чишћења Палићког језера. Времена су се променила али дела остају, као сведочанство једне племените младости, која је сањала велике снове и имала вољу да их остварује“, нагласио је Марић.

Он  је посебно изразио захвалност нашем суграђанину Бранку Буљовчићу, који се нарочито труди да организује некадашње акцијаше и чува успомену на њихове заједничке подвиге.

14502_3.jpg

“Град Суботица му је у томе помагао и увек ће бити ту да му пружа подршку, јер су сећање и захвалност најмање што можемо да учинимо у част оних који су несебично себе давали за добробит наше заједнице”, додао је Марић.

Бранко Буљовчић председник суботичких акцијаша најавио је  две велике радне акције за наредну годину,под називима “Северна пруга” и “Јужни пут”.

„Покренућемо иницијативу да се наредне године покрену велике радне акције. Сматрамо да имамо довољно времена и простора да нађемо прави начин да укључимо младе у цео посао“, рекао је Буљовчић.

У холу испред Велике већнице постављене су изложбе "Подсећање на 75 година радних акција"  и “75 година од формирања Прве суботичке самосталне бригаде”.

14502_4.jpg