Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић отворио 16. „Фестивал буњевачки ила“

28.08.2021.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић отворио је данас у Бајмоку 16. „Фестивал буњевачки ила“ који се одржава у склопу манифестације „Дани буњевачке културе“. Отварању ове традиционалне свечаности присуствовала је председница Буњевачког националног савета др Сузана Кујунџић Остојић, помоћник градоначелника Марко Марић, члан Градског већа задужена за образовање и културу Миланка Костић, председник Буњевачког културног центра Бајмок Стеван Бешлић, почасни председник Бранко Покорнић и многобројни учесници и гости.

14503_1.jpg 

14503_2.jpg

Отварајући овај Фестивал градоначелник Бакић истакао је да је ова манифестација постала  током протеклих 16 година, заиста препознатљива, како у етнолошком и идентитетском смислу, тако и у туристичком.

14503_3.jpg

“Опште је познато да је кухиња увек била мала радионица културе тако да су сви учесници ове манифестације чувари и промотери своје националне културе и свог националног идентитета“, нагласио је Стеван Бакић.

14503_5.jpg

Уз квалитетну кулинарску понуду, организатори већ годинама овде приказују и важна сведочанства о знаменитим Буњевцима, људима који су много учинили за свој народ. Тако је ове године посвећен филм Антушу Габрићу, који је деценијама, преко Радио Београда, целу земљу упознавао са традиционалном музиком свог народа и свог завичаја, рекао је Бакић.

14503_6.jpg

„Град је ове године, морам да истакнем, у договору са Буњевачким националним саветом донео једну јако важну одлуку,  управо да труд Антуша Габрића и великог броја припадника  буњевачког народа, знаменитих  културних делатника не би остао узалудан, донео одлуку о увођењу буњевачког језика као службеног на  територији града Суботице.“, подсетио је Бакић.

14503_7.jpg

Он је истакао да је изузетно поносан на ту важну одлуку, и нарочито на степен сагласности који је постигнут у Скупштини и у граду Суботици.
„Очували смо буњевачки језик и дали прилику да се усаврши и афирмише и са том одлуком доказали смо постојање буњевачког народа скоро три и по века на просторима града Суботице. Желим вам да уживате у гастрономским специјалитетима буњевачког народа, да овај Фестивал настави да траје и да афирмише буњевачку културу и идентитет“, поручио је Бакић.   

14503_8.jpg

Председница Буњевачког националног савета  др Сузана Кујунџић Остојић захвалила се градоначелнику што им је пружена могућност да Бајмок данас постане Бајмак
„Уживајте у овом шаренилу, укуса, културе и свега онога што постоји у овој нашој лепој Суботици, Бајмоку где се ова јела дуго кувају, спремају и да догодине овакве манифестације буду још бројније, да се решимо епидемије и процветамо ми Буњевци и сви око нас онако у правом светлу“, рекла је др Сузана Кујунџић Остојић.
А на Фестивалу буњевачких ила осим богатог културног програма  на тридесетак штандова је било разног јела и пића, од таране до разних паприкаша, котлића, слатких гурманлука што је за љубитеље доброг залогаја био одличан гастрономски празник.

14503_9.jpg