Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

У Бачком Душанову одржано завршно вече Међународне књижевне колоније

29.08.2021.

Завршно књижевно и сликарско вече трећег издања Међународне књижевне колоније одржано је вечерас у ресторану "Крупара" у Бачком Душанову. У име града Суботице учеснике из Србије и иностранства, домаћине и све присутне љубитеље лепе речи, музике и ликовне уметности поздравио је градоначелник Суботице Стеван Бакић.

 Он је том приликом истакао да се овај изузетни културни догађај достојан светских метропола захваљујући активним и креативним становницима овог места, у првом реду породице Анђелић,  одржава управо у Бачком Душанову.

„Поред књижевног догађаја присутно је и ликовно стваралаштво које употпуњује уметнички мозаик ове манифестације. Колико је ово значајно показује и подршка Министарства културе и информисања које је препознало овај догађај као национално важан и то говори о квалитету ове колоније”, рекао је Стеван Бакић.

Пошто је ово завршне вече, додао је Стеван Бакић, надам се да су се сви наши гости лепо провели у Суботици да да ће нам поново доћи и свакако понети лепе успомене одавде и препоручити наш град својим пријатељима и колегама.

Власник „Крупаре“ др Лука Анђелић кратко је подсетио на почетке одржавања књижевних вечери у овом објекту.

„Када се пре 11 година родила идеја о књижевним вечерима  кренуле  су прве колоније младих, па озбиљних и афирмисаних уметника, а томе су цео допринос дале Ксенија Ковачевић и након ње Биљана Миленковић, академски сликари који су оставили иза себе цео фундус богатства било у писаној речи, филмовима или причама које препричавамо. Никада никога нисам наметао, имали су аутономни став према уметницима који овде долазе. То је традиција која ће се наставити“, рекао је Анђелић.

За музички део вечери били су задужени Арпад Бакош и Мирослав Јованчић. Учесници колоније која се од 25. августа одржава у „Крупари“ су Сибелан Форестер (САД), Љубинка Перинац Станков (Румунија), Атила Сабо Палоц (Мађарска), Фрања Петриновић (Нови Сад) и Ненад Милошевић (Београд), док су уредници и координатори Дејан Симоновић (Београд) и Ђорђе Кубурић (Суботица).