Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Председник Скупштине града др Балинт Пастор отворио конференцију пројекта ИНПУТРАНС

31.08.2021.

У Еко центру на Палићу данас је одржана Отварајућа конференција пројекта „Побољшање услуга јавног превоза у прекограничном региону интегрисањем модуса јавног превоза, развојем железничке инфраструктуре и хармонизацијом транспортних процеса – ИНПУТРАНС“, који се реализује у оквиру Интерррег ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија. Пројекат има за циљ развој железничке инфраструктуре и транспортних услуга  ради побољшања јавног превоза путника и терета у прекограничном подручју путем унапређења одрживог интегрисаног система јавног превоза, интермодалног железничког саобраћаја и смањење уских грла током превоза. Конференцију је отворио народни посланик у Народној скупштини Републике Србије и председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint).

14509_1.jpg 

Уз констатацију да му је драго што је и Суботица партнер у овом за наш  град изузетно битном пројекту, Пастор је подсетио да је једно од „златних доба“ Суботице било и време када је, крајем 19. почетком 20. века, у овом граду изграђена железничка инфраструктура и када је Суботица била повезана са највећим градовима у региону.

„Узимајући у обзир ту чињеницу, можемо да очекујемо нешто слично и у данашње време. Надам се да смо на почетку једног новог 'златног доба' Суботице, јер се поново ради на изградњи веома  важних пројеката који се односе на развој железничке инфраструктуре. Ту, пре свега, мислим на пројекат пруге Београд-Будимпешта који је оправдано добио јако пуно медијског простора, али и на пројекат везан за реконструкцију пруге између Сегедина и Суботице. Од тог пројекта, који се реализује након много година, очекујемо јако пуно с обзиром на то да ће он довести до мобилности овог нашег региона у најпозитивнијем смислу речи, као и до његовог просперитета, с обе стране  границе. Други део пројекта је изградња пруге између Суботице и  Баје. Из Сегедина ће моћи да се дође у Бају и преко Суботице,  што је  јако битно и за туризам, и за привреду, и за неговање  одређених пријатељских, партнерских и рођачких веза“, рекао је Пастор.

Он је оценио да је  пројекат ИНПУТРАНС веома значајан за привреду и компније које послују у Индустријској зони „Мали Бајмок“.  

„Пројекат је изузетно битан за привреду, с обзиром на то да ће се израдити студија оправданости  и пројекат за један железнички логистички центар у Малом Бајмоку.  То је у интересу  привредних друштава која послују на територији Индустријске зоне 'Мали Бајмок' и свакако ће довести до тога да те фирме буду још успешније и да се боље позиционирају на тржишту. Надам се да ће, захваљујући овом пројекту, бити још привредних друштава која ће желети да послују баш на подручју Суботице, у индустријској зони у Малом Бајмоку“, истакао је Балинт Пастор.

 14509_2.jpg

Овај пројекат, додао је, није значајан само због привреде него и због грађана, туризма и путничког саобраћаја у  железничком и аутобуском превозу, јер предвиђа и постављање тзв. пилот табли. Те табле ће, како је навео, пружати мноштво информација о граду, туризму, потенцијалима и могућностима које стоје на располагању свим грађанима који се нађу у Суботици, без обзира да ли се ради о домаћим или иностраним туристима, односно путницима.

„Због тога још једном желим да истакнем значај овог пројекта и да се захвалим партнерима града Суботице са којима  ћемо заједнички радити на остварењу овог пројекта – главном кориснику, односно партнеру граду Кишкунхалаш, као и свим осталима који су са нама  у овом пројекту. Верујем да ће овај пројекат бити успешан као што је успешан и пројекат 'Опти бајк' који се такође остварује из ИПА фондова. Желим вам успешан рад и реализацију овог  пројекта, онако како је то било замишљено на почетку и у интересу свих грађана Суботице“, поручио је др Балинт Пастор.

Заменик градоначелника Града Суботице Имре Керн је подсетио да ће за неколико месеци почети радови и у Суботици на изградњи деонице брзе пруге од Новог Сада до државне границе.

„Ово је пратећи пројекат великим инфраструктурним пројектима. Знамо да ускоро почиње градња брзе  пруге од Новог Сада до државне границе, a гради се пруга према Сегедину. Прошле године је завршена пруга према Сенти тако да се Суботица полако враћа на  онај положај који је имала пре неколико десетина година и постаће чвориште пружним, односно железничким токовима из правца југ- север и исток-запад“, рекао је Керн.

 14509_3.jpg

Он је подвукао да је на месту где има много великих фабрика, као што их има у индустријској зони у Суботици, такву целину неопходно заокружи изградњом логистичког  центра.

„Овај пројекат има за циљ да се изради идејни пројекат логистичког центра и да преко њега у  наредним годинама тражимо средства за његову изградњу. Место логистичког центра ће бити на потезу западног индустријског  парка, пруга ће бити повезана са железничким чвором у Суботици. У пројекту Београд – Будимпешта предвиђено је одвајање овог колосека“, нагласио је Имре Керн.

Државна секретарка Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, Емеше Лалић Урбан, рекла је да је изградња Интермодалног транспортног логистичког центра свугде веома битна, јер поспешује превоз робе.

„То подразумева да се укључује више облика транспорта, осим железничког у Суботици има велики значај и за друмски превоз.  Логистички центри су битни у сегменту претовара и организације превоза. То значи да превозници могу да рачунају на најоптималније време превоза“, објаснила је Емеше Лалић Урбан.

 14509_4.jpg

Она је истакла да Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре има изузетну сарадњу са суботичком локалном самоуправом.

„Тренутно имамо више пројеката на којима радимо. Највише њих односи се на  железнички саобраћај, гради се брза пруга од Београда до Будимпеште, а почетак изградње деонице од Новог Сада до граничног прелаза Келебија предвиђен је већ ове године. Имамо рок за изградњу од 33 месеца, а у току су и припремни радови за реконструкцију пруге Суботица–Сегедин, односно до границе са Мађарском, до Хоргоша“, казала је, између осталог, Емеше Лалић Урбан.

Укупан буџет пројекта износи 1.389.567 евра. Водећи партнер је Градска самоуправа Кишкунхалаш, а остали партнери Акционарско друштво за управљање јавном железничком инфраструктуром „Инфраструктура железнице Србије“, Научни институт саобраћаја „Нонпрофитно“ д.о.о.  из Будимпеште, Град Суботица и Регионална агенција за развој малих и средњих предузећа „Алма Монс“ д.о.о., из Новог Сада.

Отварајућој конференцији пројекта ИНПУТРАНС присуствовао је и градоначелник Кишкунхалаша Роберт Филеп.