Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Плакете, поклон ваучери и цвеће за мајке беба рођених на Дан града

02.09.2021.

У оквиру сада већ традиционалне посете бебама рођеним на Дан града, члан Градског већа Срђан Самарџић, као изасланик градоначелника Суботице Стевана Бакића, и председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) данас су, поштујући превентивне мере, надлежнима из Опште болнице Суботица у дворишту болнице уручили плакете, поклон ваучере и цвеће намењене мајкама беба које су рођене 1. септембра. Ове године на Дан града рођене су три бебе – један дечак и две девојчице.

14515_1.jpg 

Град Суботица предузима све да испрати пронаталитетну политику Владе Србије и Покрајинске владе и да унапређује мере које се односе на подршку породици и деци, рекао је, тим поводом, Срђан Самарџић, и подсетио да је, након 13 година чекања, почетком фебруара 2020. године у Општој болници отворен Центар за вантелесну оплодњу у чију је изградњу и набавку опреме инвестирано око 300.000 евра.

Изменили смо, додао је, и одлуку која се односи на остваривање права на трошкове за вантелесну оплодњу и на тај начин омогућили већем броју брачних парова да аплицирају за средства из буџета Града.

„Ни у врло рестриктивном буџету за 2021. годину, у којем смо смањили издатке за разне намене, нисмо умањили програме социјалне и дечје заштите. За те потребе опредељено је 332 милиона динара, тако да ће се једнократна помоћ у износу од 15.000 динара за сваку трудницу и родитељски додатак за прво дете у висини од 10.000 динара и даље редовно исплаћивати. Исто тако, ни републичка, ни покрајинска власт, нису дозволиле да пандемија утиче на финансијску подршку породицама са децом. То су чињенице на које смо поносни“, истакао је Самарџић.

14515_2.jpg

Поносни смо, нагласио је, и на чињеницу да и председник Србије Александар Вучић и те како води рачуна о пронаталитетној политици.

„Председник Вучић је, познато вам је, недавно најавио да ће се у наредном периоду радити и на измени Закона о финансијској подршци породици са децом, што има за циљ подстицај рађања деце и подршку породиљама. Верујем, и томе се искрено радујем, да ће унапређење мера пронаталитетне политике допринети да се рађа још више деце – како би живела Суботица, како би живела Србија“, поручио је Срђан Самарџић.

Председник Скупштине града др Балинт Пастор је нагласио да је један од најлепших задатака током године – доћи у суботичку Општу болницу, честитати мајкама на приновама и предати им пригодне поклоне.

14515_3.jpg

„Нисмо, наравно, улазили у зграду Болнице због поштовања епидемиолошких мера, али без обзира на то овде смо да у име Града Суботице пружимо подршку и у симболичком и у суштинском смислу овим породицама, односно бебама које ће следећих година славити рођендан заједно са Градом. И у својству народног посланика могу да кажем да је претходних година у неколико наврата измењен републички Закон о подршци породицама са децом. Желео бих да подсетим да на родитељски додатак и на бројну подршку друге врсте имају право и породиље које се баве пољопривредом, односно предузетнице и да је од 2018. године драстично повећана помоћ коју добијају  породиље. Наш град успешно прати републичке и покрајинске пронаталитетне мере и ми ћемо на то стављати акценат и следећих година. Желео бих да у име  Скупштине града Суботице и у своје име честитам поносним родитељима. Надам се да ћемо следеће године, 1. септембра, овде бити истим поводом и да ћемо говорити о већем броју деце рођене на Дан града“, истакао је др Балинт Пастор.

У породилишту суботичке Опште болнице на Дан града, 1. септембра 2021. године, рођене су три бебе. Дечака (3.000 грама, 49 цм) је на свет донела Бојана Бркић, из Крушчића, девојчицу тешку 2.900 грама и дугачку 51 цм родила је Викторија Пионтек, из Бајмока, док је девојчицу тешку 3.180 грама и дугу 51 цм на свет донела Данијела Малбаша, из Апатина.

14515_4.jpg